Stipendije za prestižne škole u Velikoj Britaniji

Djevojke i mladići koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16, a najviše 17 i po godina, mogu postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji učešćem u procesu selekcije koji u njihovim zemljama organizuju akreditovane agencije i razgovora na engleskom jeziku u glavnim gradovima njihovih zemalja, koje će s njima obaviti članovi HMC projekta.

Selekcija se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima.

Pored ove formalne selekcije, puno pažnje se pridaje tome koliko su učenici sposobni i koliko žele da se prilagode na život u drugačijoj sredini i doprinesu životu jedne britanske škole svojom vlastitom zainteresovanošću i entuzijazmom.

Dobitnici stipendija se raspoređuju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji, koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća. Škole nude puno pokriće troškova školarine, ishrane i smještaja, a HMC projekat dodaje skroman iznos za dodatne troškove, kao što su troškovi putovanja i drugih aktivnosti. Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 funti godišnje, a stipendija je dvogodišnja.

Članovi HMC projekta su uglavnom nekadašnji ili sadašnji direktori srednjih škola, u bliskim vezama sa školama uključenim u program. Škole uključene u program su internatskog tipa, tako da stipendisti postaju puni članovi obrazovne zajednice, a njihovi nastavnici odgovorni za njihov napredak i dobrobit. Svaka škola ima kontakt osobu za veze sa HMC projektom, a posebno sa HMC Koordinatorom za učenička pitanja, kako bi se stipendistima na odgovarajući način ogranizovalo slobodno vrijeme na proljećnom i jesenjem raspustu i druga dešavanja.

Prijave za stipendije se šalju preko nacionalnih koordinatora od 1. oktobra do 15. decembra 2019. godine.

Pune stipendije će se dodijeliti učenicima čiji su roditelji zajedno imali prihod od 30.000 funti ili manje u godini koja prethodi godini za koju se prijavljuje.

Izvor: BHRT

You must be logged in to post a comment Login