Regionalni nagradni konkurs Spasimo putopis 2020

Regionalni nagradni konkurs “Spasimo putopis” pokrenuli smo prošle godine.

Bili smo prijatno iznenađeni odzivom, kvalitetom, i raznovrsnošću pristiglih radova. Neke od tih priča ušle su u našu štampanu zbirku Divlji gradovi, objavljenu u oktobru 2019. Sada raspisujemo putopisni konkurs za 2020. godinu. Ideja, ciljevi i propozicije isti su kao prošle godine, pa prošlogodišnji tekst u nastavku prenosimo uz minimalne izmene.

Nagrađene priče iz 2019, kao i neke od pohvaljenih, možete pronaći ovde.

IDEJA
Kada je Marko Polo u 13. veku opisao Peking, njegova čitalačka publika uglavnom nije imala načina da tamo ode. Zato su njegovi putopisi imali smisao i funkciju. Danas u Peking možete otići na mnogo načina – avionom ili vozom, sami ili u društvu, samostalno ili preko agencije. Na internetu možete pronaći bezbroj fotki Zabranjenog grada. Ili Sahare, ili Ognjene zemlje, ili polarne svetlosti. U visokoj rezoluciji, iz svih uglova, snimljenih pomoću dronova i druge napredne opreme.

Satelitske mape, milijarde fotografija, dokumentarci o svim mogućim kulturama i fenomenima, onlajn arhive naučnih radova, digitalizovani muzeji, galerije i biblioteke – sve je lako dostupno i najvećim delom besplatno. Lakoća putovanja i dostupnost informacija učinili su putopisanje suvišnim. Putopis je postao, u sasvim bukvalnom smislu, tehnološki višak.

Klasičan reportažni putopis je na izdisaju. Valjalo bi smisliti nešto novo. Nove načine da razmišljamo, razgovaramo i pišemo o putovanjima, a samim tim i o svetu, o sebi u svetu i o svetu u sebi.

Cilj ovog konkursa je da istražimo šta bi sve putopis mogao biti i postati, ali pre svega da podstaknemo ljude na razmišljanje, otkrivanje i stvaranje, na radoznalost i igru.

KAKVE PUTOPISE TRAŽIMO

Putopis se ne smatra pravim književnim žanrom jer predstavlja samo okvir u koji možete strpati manje-više bilo šta, od geološke studije do ljubavne priče. Upravo to i želimo od vas! Upotrebite putovanje kao najširi mogući okvir, izgovor za stvaranje, polaznu tačku da ispričate svoje priče.

Voleli bismo da vidimo putopise koji su drugačiji. Smeliji. Eksperimentalniji. Koji zalaze u fikciju, poeziju, etnologiju, antropologiju, esejistiku, ilustraciju, strip. Svejedno nam je da li ste putovali autostopom ili išli na poslovni put, i hoćete li nam poslati svoj putopis u formi SF priče ili poeme u epskom desetercu. Neka bude drugačije, i neka bude vaše.

TEHNIKALIJE

  • Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri priče. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.
  • Prednost imaju radovi nastali radi ovog konkursa. Molimo vas da naznačite da li je putopis ranije objavljivan.
  • Nemojte slati fotografije.
  • Nemojte slati tekstove koji se očigledno ne uklapaju u propozicije ovog konkursa (neobjavljene romane itd).
  • Žiri sačinjava uredništvo Kluba putnika. Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto.
  • Rezultati će biti objavljeni 15.03.2020.
  • Radove šaljite na adresu [email protected], u poruci naslovljenoj “Konkurs 2020”.
  • Za dodatna pitanja, tu je odgovarajuća forumska tema.
  • Rok za slanje radova je 15.02.2020.

NAGRADE
Prva nagrada iznosi 200 evra. Druga nagrada iznosi 100 evra a treća nagrada 50 evra.

Neke od priča koji uđu u užu selekciju biće objavljene na sajtu Kluba putnika, uz dozvolu autora.

Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

Izvor: Hoću.ba

You must be logged in to post a comment Login