Mirisni začini za dobro jutro

Kašičica začina obogatit će monotoni jela od jaja, a umiješati ih možete i u mliječne namaze ili domaće paštete. Tokom vikenda isprobajte ih u palačinkama ili dodajte u tijesto za pogačice. Osim toga, lako se kombiniraju i s omiljenom šoljicom kafe ili čaja.

Cejlonski cimet

Miris kolača neraskidivo je vezan s cimetom, začinom koji je i odličan dodatak zobenim pahuljicama, smoothiejima, kruhu s pekmezom, pa čak i riži na mlijeku. Imajte na umu da nije svaki cimet zdrav. Kineski, koji je i jeftiniji, sadrži kumarin koji šteti jetri i bubrezima.

Cejlonski je pravi odabir, pa prije kupnje provjerite etiketu. Među brojnim dobrobitima ta sušena i usitnjena kora drveta štiti od upale grla, prehlade i gripe, snižava nivo šećera i lošeg holesterola, ublažava simptome infekcija, potiče cirkulaciju, ublažava mučninu i gastritis te poboljšava pamćenje.

Zlatna kurkuma

Kurkuma je uz bijeli luk jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a osim što “bilda” imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu i poboljšava probavu. U Aziji se koristi kao lijek protiv depresije te sredstvo za lijepu kožu.

Godi i jetri, smanjuje rizik od Alzheimera te artritisa. Pokušavate li smršavjeti, obvezno uključite kurkumu u svoju prehranu jer sprečava taloženje masnog tkiva.

Koristi se svježi korijen ili kurkuma u prahu, a dodati je možete smoothiejima, zobenoj kaši, jelima od jaja ili namazima. Pokoju kašičicu ubacite u tijesto za palačinke kako bi imale lijepu boju ili dodajte u tijesto za kruh i peciva.

Biberli zdravlje

Oni koji imaju soli u glavi često koriste biber za liječenje infekcija, protiv prehlade,kao i umora te loše probave. U prošlosti su ta aromatična crna zrnca bila papreno skupa i koristila su se za liječenje brojnih tegoba, detoksikaciju i mršavljenje.

Biber je i prirodan antidepresiv, a poboljšava koncentraciju i pamćenje. Svježe mljeveni biber dodajte u jela od jaja, naglasite notu kafe ili čaja ili ga dodajte sendvičima.

No, imate li hemoroide te probleme s bubrezima, želucem ili jetrom, prije velikodušnog dodavanja jelima posavjetujte se s liječnikom.

Đumbir za živce i vitkost

Đumbir budi probavu, ublažava želučane tegobe, alergije, pomaže protiv gripe i prehlade te pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma. Taj moćni korijen ima i sedativno djelovanje jer smiruje i smanjuje razdražljivost.

Od očišćenog i usitnjenog đumbira napravite čaj tako da ga prelijete vrućom vodom i ostavitedesetak minuta, a možete ga i izmiksati u malo vode te procijediti i dodavati utekućem obliku.

Kombinirajte ga s voćem i povrćem poput mrkve u napicima, a možete ga i naribati te koristiti u slatkim i slanim jelima zadobro jutro.

Mirisni kardamom

Sjemenke crnog kardamoma imaju toplu ljutkastu aromu s limunastom notom, a kao začin izvrstan je i za slatka i za slana jela. Koristi se u pripremi kruha, ali i u napicima poput kafe i čaja.

U Indiji se dodaje u kolače i pudinge, kao i smjesu za žvakanje koja potiče probavu i osvježava dah. Kardamom možete ubaciti u domaći kompot ili voćnu salatu te dodati riži na mlijeku.

Taj blagotvorni začin pomaže kod mršavljenja, snižava krvni pritisak, dobar je za bubrege, a djeluje i detoksikacijski.

Izvor: Dnevni avaz

You must be logged in to post a comment Login