Internet zarada: 7 najboljih sajtova za freelancing

Veliki broj ljudi se u današnje vreme odlučuje za rad preko interneta, odnosno za freelancing, smatrajući da takav način rada ima mnoge prednosti u odnosu na klasično zaposlenje. Neke od prednosti su mogućnost da sami upravljate svojim radnim vremenom, kao i da imate slobodu da birate poslove, ali i da znanjem zaradite više nego što biste zarađivali putem klasičnog zaposlenja.

Međutim, kao i svaka druga vrsta posla, i freelancing nosi sa sobom određene poteškoće. Jedan od najvećih problema je: Gde pronaći poslove koji se realno vrednuju i koji će uredno biti plaćeni?

Dobra vest je da provereni i legitimni sajtovi zaista postoje, i da je putem njih zaista moguće pronaći freelance poslove koji će sigurno biti plaćeni. Bilo da ste početnik ili profesionalac, bilo da tražite dugoročne ili honorarne poslove, i najzad, bilo da li ste programer ili administrativni radnik, na nekom od ovih sajtova ćete sigurno pronaći ono što tražite.

  1. Peopleperhour

Ukoliko se bavite poslovima koji su u vezi sa pisanjem, ili ste veb-developer, veb-dizajner ili SEO specijalista, ovaj internet sajt za traženje posla je idealan za vas.

Na sajtu Peopleperhour se poslovi objavljuju svakoga dana, i to 24 sata dnevno. Osnovna posebnost ovog sajta je ta što su najprimećeniji kandidati oni koji se najbrže prijave za novi posao. Zbog toga, ukoliko se odlučite da putem ovog sajta pronađete posao, uvek prvo proveravajte najnovije poslove koji su objavljeni na sajtu.

  1. Upwork

Upwork ima preko jednog i po miliona klijenata i na njemu mogu da se pronađu različiti poslovi za različite freelancer-e. Ovde posao mogu da pronađu i početnici i eksperti, a projekti pronađeni na sajtu mogu biti ugovoreni na jedan sat ili mnogo duže.

Jedna od velikih prednosti Upwork-a je u tome što ovde možete da pronađete dugoročne (long-term) poslove za koje se potpisuju ugovori koji mogu da traju i preko šest meseci.

  1. Toptal

Ovaj sajt je malo drugačijih od ostalih na ovoj listi, s obzirom na to da u njegovu ciljnu grupu spadaju isključivo profesionalci i eksperti u svojim oblastima. Da biste uopšte mogli da počnete da tražite poslove na Toptal-u, morate prvo da prođete test temeljne provere znanja.

Ukoliko prođete ove testove imaćete pristup veoma važnim projektima za velike kompanije, i to za pozamašne svote novca. Osim toga, imaćete priliku da prisustvujete organizovanim Toptalsastancima i događajima, što značajno može da unapredi vašu poslovnu karijeru.

  1. Demand Media

Demand Media je sajt za traženje freelance poslova namenjen kreativnim freelancer-ima. Ovde poslove mogu da pronađu osobe koje se bave pisanjem, fotografijom i pravljenjem filmova. Pored toga što na sajtu Demand Media možete da pronađete pristojno plaćene poslove, ovaj sajt ima i blog sa korisnim savetima o tome kako da unapredite svoj marketing nastup i time pronađete više poslova.

  1. College Recruiter

Ukoliko ste još uvek student, ili ste nedavno diplomirali, College Recruiter je odličan freelance sajt za vas. Ovde je ponuda poslova namenjena prevashodno za studente i ljude bez radnog iskustva.

Na ovom sajtu možete da pronađete početne poslove i internship-ove kako biste započeli svoju poslovnu karijeru. Najčešće nuđeni poslovi su iz oblasti marketinga, finansija, edukacije, kompjuterskih nauka i slično.

  1. Freelancer

Freelancer je platforma za koju je karakteristična velika konkurencija u potrazi za poslom. Ova platforma je idealna, pre svega, za kvalifikovane i dokazane freelancer-e. Ono što je specifično za ovaj sajt je takmičenje između kandidata za svaki pojedinačni projekat, kako bi najbolji od njih dobili posao. Iako ovaj način dobijanja posla može da deluje kao veoma težak i zahtevan, on može da bude veoma isplativ.

  1. Freelance Writing Gigs

Freelance Writing Gigs je idealan za blogere, urednike, lektore, izdavače i ostale ljude koji se bave pisanjem. Sajt nudi odlično plaćene poslove u vezi sa pisanjem, a pored ponude poslova, sajt vodi i svoj blog sa savetima u vezi sa pisanjem, vođenjem blogova i internet biznisom uopšte.

Na ovom sajtu možete da pronađete članke o tome kako da se prijavite za posao kao freelancer, koji mogu da budu dragoceni za osobe koje tek počinju da se bave radom preko interneta. Čak iako se ne odlučite da zarađujete putem ovog portala, uvek možete da iskoriste ove savete za unapređenje svoje karijere.

Ukoliko ste se odlučili za zaradu putem interneta i bavljenje freelancing-om savetujem vam da pročitate i Kako da uđete u posao freelancing-a, Kako do posla u svetu freelancing-a i Da li jefreelancing posao budućnosti.

I za kraj, zapamtite da je najvažnije da budete uporni i da ne odustajete ukoliko u početku budete imali poteškoća sa freelancing-om (a imaćete, budite sigurni). Posle prvih nekoliko uspešnih projekata biće ih sve više i više, a samim tim će i cena vašeg rada rasti, kao i vaše samopouzdanje.

Na vama je da odlučite da li ćete da otvorite nalog na nekom od ovih sajtova i započnete sa internet zaradom. Ukoliko se odvažite za takav korak, mi vam želimo mnogo sreće u traženju poslova i bavljenju freelancing-om!

Izvor:  Marketinguj.me

You must be logged in to post a comment Login