Mladi inetelektualci iz Avganistana u posjeti Srebrenici

Srebrenicu će sutra posjetiti grupa mladih inetelektualaca iz Avganistana koji će razgovarati sa mladim liderima iz Srebrenice. Sastanak je planiran u Omladinskom centru Srebrenica i otvoren je za sve, počinje u 13.30 časova.

Counterpart International misija u Avganistanu  pod pokroviteljstvom USAID Afganistan, organizuje posjetu Bosni i Hercegovini, 32 mlada lidera u nastajanju. Ovi mladići i djevojke, prepoznati su u programu Counterpart Organizacije kao mogući nosioci odgovornih funkcija u civilnom društvu Avganistana ali i  lokalnim i nacionalnim zajednicama u matičnoj zemlji.

Za ovu posjetu izabrani su mladi aktivisti i volonteri civilnog društva iz svih provincija Avganistana da bi unaprijedili svoje vještine i razmijenili iskustva sa mladima i zajednicom koja je prošla sličan put.

Avganistan ima jedno od najmlađih populacija na svijetu koju čine 70% mladih, što predstavlja veliki potencijal za izgradnju institucija civilnog društva i nove demokratske zajednice u cjelini.

Domaćin studijskog boravka je Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH. Osim posjete Srebrenici, mladi su boravili i u Sarajevu i Mostaru.

You must be logged in to post a comment Login