Mlade štediše

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 11

Decembar 1979. godine

Mlade štediše

Na području naše republike već nekoliko godina vodi se široka opštedruštvena akcija na planu novčane štednje stanovništva. U tu akciju uključene su sve društvene snage našeg društva. Želja je svih da se štednjomo prikupi što više slobodnih novčanih sredstava od stanovništva toliko potrebnih za brži privredni razvoj republike.

Do sada postignuti rezultati govori da je ta akcija dala značajne rezultate i da je u proteklim godinama ostvarivan vrlo visok procenat porasta štednje. Istina treba istaći da nisu ni izdaleka iskorišćene sve mogućnosti i da je prostor za akciju i dalje veliki. Na planu razvoja štednje kod seoskog stanovništva nisu postignuti zadovoljavajući rezultati. Kod đačke štednje (štednja mladih) na području naše opštine učinjeni su tek početni koraci. Organizovanom đačkom štednjom obuhvaćeno je samo nekoliko škola. Treba istaći da je u ovoj akciji, na razvoju štednje, poseban značaj i važnost data štednji mladih.

Nastavno osoblje u školama i radnici banke moraće nastojati da svaki đak bude i štediša. Oni u svojim nastupima trebaju polaziti od toga da štednja mladih treba da ima, prvenstveno, vaspitnu mjeru. Da se kod mladog čovjeka stvori predstava i navika za štednjom od malih nogu. Upućivati ga na činjenicu da od mnogobrojnih sitnih uloga nastaje jedna velika količna novčanih sredstava potrebnih za razvoj našeg mjesta i šire društvene zajedice. Treba kod mladog čovjeka stvoriti predstavu o značaju njegovog štednog uloga da on štedeći za svoje potrebe ujedno pomaže i razvoj društva. Možda će baš taj mladi štediša svojim sitnim ulogom indirektno učestvovati u izgradnji neke fabrike u kojoj će kad odraste i sam raditi. Kada se neko od malena navikne da štedi sigurni smo da će tu naviku zadržati do kraja života. Radi toga treba vjerovati da ćemo danas od našeg mladog štediše kasnije imati dobrog radnika koji će znati da cijeni i čuva ne samo lična već i društvena dobra. Dalje, štednja će sigurno korisno poslužiti i đacima. Oni tu svoju štednju mogu da koriste za nabavku knjiga, poklona, za ekskurzije, za dalje školovanje, za izlete i slično.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login