Mještani Poloma spasili rijeku Drinu od nelegalnog vađenja šljunka

Nakon što su 5. avgusta otjerali ispred kućnih pragova mehanizaciju i radnike vlaseničkog preduzeća “Bukom Prom”, koji su imali namjeru da, u realizaciji ugovora sa JU “Vode Srpske”, vrše eksploataciju šljunka u mjesnoj zajednici Polom, opština Bratunac, mještani su proteklog vikenda “zacementirali” svoju pobjedu nad bahatim šljunkarima i neodgovornim vlastima, piše AntiKorupcija.info.

Umjesto vađenja riječnog materijala od strane vlaseničkog preduzeća i formiranja predviđene deponije šljunka, nakon organizovanih radnih akcija mještana, na tom mjestu uređena je obala i kraj rijeke Drine nikao je ljetnikovac.

“Šljunkari nisu imali legalan pristup obali rijeke Drine, nisu imali saglasnost vlasnika parcela, nismo im dozvolili da nam kopaju neposredno pored naših kuća, da nam unište plažu i ribarsku stazu. Sagradili smo dobrovoljnim akcijama i prilozima ljetnikovac. Za sve, ne samo za mještane Poloma, već i ostale ljubitelje prirode koji dolaze u ovaj kraj. Akciji se odazvao veliki broj mještana, gotovo da nije bilo kuće iz koje nije u njoj učestvovao barem jedan član” – kažu nam mještani Poloma, koji su se početkom avgusta aktivistima NGG “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj” obratili za pomoć i posredovanje u rješavanju problema oko, kako tvrde, nelegalnog prolaska mašina preduzeća iz Vlasenice kroz njihove posjede.

Njihove tvrdnje bile su da u odobravanju radova od strane JU “Vode Srpske” stvarni motiv nije sprječavanje eventualnih poplava, odnosno čišćenje i produbljivanje korita Drine i povećanje proticajnog profila, već omogućavanje čiste privredne djelatnosti vlaseničkom preduzeću.

A, prema izvještaju inspektora, koji su na teren izašli nakon prijave NGG, potvrđeni su ti njihovi navodi, jer su u preduzeću “Bukom Prom” imali samo jednu privremenu saglasnost vlasnika parcele u MZ Polom za skladištenje šljunka izvađenog iz Drine. Za prolazak mehanizacije vlasenički šljunkar nije pribavio dozvolu vlasnika parcela u ovoj mjesnoj zajednici, niti je imao zaključene ugovore o korištenju puta.

Ugovor za izvođenje radova na vađenju i deponovanje riječnog materijala iz korita rijeke Drine u ovom mjestu predstavnici “Bukom Prom” i JU “Vode Srpske” potpisali su 09.12.2022. godine, a rješenje o Vodnoj saglasnosti ova javna ustanova je izdala 21.12.2022. godine i uvela u posao pomenutu firmu 05.05.2023. Kako se pokazalo nalazima inspekcijskog nadzora, bez obezbijeđenih zakonskih uslova za početak radova. Jer, izvođač radova nije imao potpunu i validnu dokumentaciju. Vlaseničko preduzeće ipak je pokušalo da započne radove početkom avgusta, što mještani nisu dozvolili i stali su pred mašine, objavio je sajt AntiKorupcija.info.

You must be logged in to post a comment Login