Mitovi i istina o gripi: Osam činjenica o najraširenijoj bolesti

Jutarnji.hr je razgovarao sa vodećim stručnjacima za gripu i analizirao uvjerenja koja vladaju o gripi i njenom širenju i testirali utemeljenost nekih stavova i savjeta koje nerijetko dobivate kad se razbolite.

Prof. dr. sc. Ilija Kuzman, pročelnik Zavoda za respiratorne infekcije iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i Vladimir Draženović, dr. med., virusolog i voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo odgovaraju na pitanja.

1. Širenju gripe pogoduje toplo vrijeme: MIT

dr. Kuzman:
Gripa se na sjevernoj hemisferi, dakle i u nas pojavljuje sezonski u hladnijem dijelu godine, a vrhunac epidemije obično je u siječnju i veljači. Aktualne vremenske promjene tokom zime nemaju utjecaja na pojavnost bolesti.

dr. Draženović:
Česta zabluda. Virusima influence odgovaraju minusi. Mi ih žive čuvamo na -70 dugoročno i na +4 kratkoročno. Toplo vrijeme ih ubija.

2. Ako imam jak imunitet i pijem vitamine, neću dobiti gripu: MIT

dr. Kuzman:
Nije potvrđeno! Prvo, ne postoji mjera kojom ste utvrdili posjedovanje “jakog “ imuniteta. Drugo, vitamin C, a ni drugi vitamini ne uništavaju viruse influence. Iskustvena činjenica: mlade i zdrave osobe s dobrom općom kondicijom statistički rjeđe obolijevaju od influence ili imaju blaži oblik bolesti. No, i posve snažan mlad čovjek može oboljeli od težeg oblika bolesti.

dr. Draženović:
Nije loše da jačamo imunitet, ali to ne znači da će nas spasiti od gripe. Čak i oni s najjačim imunitetom mogu se razboljeti jer se virus influence stalno mijenja pa ga organizam ne prepoznaje.

3. Kada imam gripu, trebam piti vrući čaj: MIT

dr. Kuzman:
Možete piti i hladan čaj. U našoj općoj navici i mentalitetu uvriježeno je pijenje čaja zimi i pri prehladama, a u drugim kulturama je to drukčije. Uzimanje više tekućina uputno je pri bilo kojoj upali, odnosno povišenoj temperaturi – da bi se nadoknadila tekućina koja je gubi preznojavanjem i ubrzanim disanjem.

dr. Draženović:
Ni slučajno! Ne smije se piti niti vruće niti hladno jer se na taj način ošteti sluznica grla. Važno je unositi tekućinu, neovisno je li to čaj, voda ili nezaslađeni sokovi. Pod tekućinu ne smatramo alkohol.

4. Ako cijeli dan imam temperaturu 39, trebam ići liječniku: MIT

dr. Kuzman:
Ne, ako temperatura nije povišena dulje od četiri ili pet dana. Srednje teški oblik bolesti bez komplikacija ima povišenu temperaturu do 5 dana. Traje li temperatura dulje, upućuje na moguću komplikaciju. Isto tako, nakon normalizacije ponovni porast temperature nakon nekoliko dana može biti znak nekih komplikacija. Tada treba zatražiti liječničku pomoć. Drugi znakovi koji upućuju na težu bolest ili komplikaciju, osobito kod djece i bolesnika s kroničnim bolestima, jesu: smetenost ili dezorijentacija, nedostatak zraka, pritisak u prsištu, uporno povraćanje ili proljev. Tada je nužno žurno zatražiti liječničku pomoć.

dr. Draženović:
Ne. Upravo se savjetuje suprotno. Danas imamo telefon i nazovemo liječnika. Jer odete li k liječniku, zarazit ćete druge ljude i pokupiti neku bakterijsku infekciju. Za temperaturu se ne ide k liječniku. Traje li temperatura dulje od pet dana i pojave li se drugi simptomi, onda se ide k liječniku.

5. Nakon cijepljenja ću se razboljeti: MIT

dr. Kuzman:
Potpuna zamjena teze. I nakon cijepljenja se možete razboljeti jer cjepivo nema stopostotni učinak (uostalom kao ni bilo koje drugo cjepivo ili lijek). U pravilu, bolest će biti kraćeg trajanja i blažeg tijeka. Ako se ne cijepite, imate daleko veću šansu dobiti bolest pa i onu težeg oblika s potrebom bolničkog liječenja. Od gripe se može i umrijeti!

dr. Draženović:
Potpuna zabluda. Cjepivo štiti, ono nije štetno. U cjepivu se ne nalaze živi virusi influence.

6. Tuširanje u hladnoj vodi je dobro za skidanje temperature: MIT

dr. Kuzman:
Za skidanje temperature koristi se mlaka voda.

dr. Draženović:
U hladnoj vodi nikako. Treba se tuširati u mlakoj vodi da bi se smanjila tjelesna temperatura i smanjio unos lijekova.

7. Ako je zaražena osoba na tri metra od mene i kihne, zarazit ću se: MOGUĆE

dr. Kuzman:
Mala je mogućnost. Ako trebam dati odgovor na precizno postavljeno pitanje o udaljenosti, činjenica je da čovjek fiziološkim radnjama (kihanje, kašljanje) te socijalnim (govor, smijanje) izbacuje sitne čestice sluzi iz gornjeg dijela dišnog sustava do udaljenosti od 1,5 metara. U suvremenim uvjetima života u kolektivima i putovanjima nalazimo se vrlo često na mogućem izvoru zaraze, praktički svakodnevno, ali imamo i brojne mehanizme obrane koji sprječavaju razvoj bolesti u inficirane osobe.

dr. Draženović:
Ovisno ko i kako kiše. Odrastao mladi čovjek kihanjem može obuhvatiti 4 metra. Dakle, moguće je.

8. Virus na kvaki od vrata je aktivan samo par minuta: MOGUĆE I DUŽE

dr. Kuzman:
Da. Virusi influence, a i drugi virusi nalaze se u stanicama. Dakle izvan žive stanice (u kapljicama sluzi iz respiratornog sustava), na predmetima virusi ostaju aktivni vrlo kratko. Bolest se prenosi izravnim dodirom i kapljičnim putem, a vrlo rijetko i neuobičajeno posredno preko predmeta iz okolice inficiranog bolesnika.

dr. Draženović:
Netačno. Ovisi gdje je ta kvaka. Ako je u zatvorenom, virus će brže izgubiti snagu. Teoretski može ostati i 10 do 12 sati na kvaki od automobila ili u tramvaju. Bez obzira na toplinu, virus može ostati zarazan par sati.

Izvor: Jutarnji.hr

You must be logged in to post a comment Login