Misterije okeana

Iako je 70 odsto površine Zemlje pokriveno vodom, okeani su i dalje velika misterija mnogih naučnika.

Interesantno je da se više zna o površini Mjeseca nego šta se tačno krije u dubinama okeana. U stvari, 12 ljudi je zakoračilo na Mjesec, a samo troje je bilo u Marijanskom rovu, najdubljem mjestu na planeti, koje je duboko 11 kilometara.

Obilje istorijskih artefakata se nalazi u okeanima

Više istorijskih artefakata se može naći u okeanima nego u muzejima širom svijeta.

Bilo da je u pitanju sunčani sat Vikinga za navigaciju ili poklon drevnih bogova, mnogo djela svjetske istorije se mogu pronaći na dnu okeana. Ako tome pridodamo ogroman broj brodoloma i brodskih olupina koje leže na dnu okeana, onda je jasno šta se sve može pronaći u dubinama mora i okeana.

Direktor Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) Džejms Delgado otkriva da se tokom istorije dogodilo čak milion brodoloma, ali da je većina olupina još uvijek neotkrivena.

Skriveno zlato 

U okeanima se krije mnogo više bogatstva nego što možemo da zamislimo, a koje ne uključuje samo floru i faunu.

Prema podacima Nacionalne agencije za okeane i atmosferu, okeani sadrže blizu 20 miliona tona zlata, koje je veoma razblaženo.

Procjenjuje se da bi, kada bi se skupilo zlato iz svih okeana, svaka osoba na Zemlji imala 4 kilograma plemenitih metala.

Korali imaju kremu za sunčanje

Naučnici apeluju da topliji okeani, zagađenje i ljudski uticaj prijete morskom životu širom svijeta.

Koralni grebeni su jedni od najosjetljivijih stanovnika okeana. Ipak, koral ima prirodni način da se zaštiti: kremu za sunčanje.

Milionima godina unazad, korali u australijskom Velikom koralnom grebenu su razvili zaštitnu barijeru koja im pomaže da prežive sunce, navodi se u saopštenju Udruženih organizacija za istraživanje nauke i industrije.

Skriveni vodopadi

Vjerovali ili ne, u okeanima se kriju čak i vodopadi. Tehnički, najveći poznati vodopad na Zemlji se nalazi pod vodom, između Grenlanda i Islanda.

Ovaj podvodni vodopad, koji se još naziva i katarakta Danskog prolaza, sadrži 5 miliona kubnih metara i opada u slapovima od nevjerovatnih 3.505 metara.

Vodopad je oformljen razlikama u temperaturi u vodi sa svake strane Danskog prolaza. Kada je hladnije, gušća voda sa istočne strane se sreće sa toplijom, lakšom vodom sa zapada, dok hladna voda pada niz i ispod tople vode.

Visina katarakte Danskog prolaza sadrži više od tri visine Anđeoskih vodopada iz Venecuele, koji se smatra najvišim nadzemnim vodopadom.

Podvodna jezera i rijeke

Kada morska voda curi kroz debele naslage soli, rastvara so i stvara depresiju na morskom dnu. Nacionalna agencija za okeane i atmosferu objašnjava kako rastvorena so takođe stvara vodu u toj gušćoj oblasti i kao takva se smiješta u udubljenja.

Ova podvodna jezera i rijeke, koji su takođe poznati i kao slani bazeni, a slični su jezerima i rijekama na kopnu, imaju obalu, pa čak i talase.

Čudni zvuci iz dubine

Nisu samo flora i fauna u okeanima predmet istraživanja mnogih naučnika, već i izobilje zvukova koji dopiru iz dubine okeana, a koje naučnici još uvijek ne mogu sa sigurnošću da objasne.

Bloop je možda najpoznatiji podvodni zvuk, koji je zabilježen 1997. godine hidrofonom, koji je postavila Nacionalna agencija za okeane i atmosferu. U pitanju je jedan od najglasnijih zvukova ikada zabilježenih, a budući da se buka javlja zajedno sa pucanjem podvodne sante leda, niko ne zna šta tačno proizvodi ovaj čudni zvuk.

Mnogi se šale da je u pitanju zvuk Cthulhu, fiktivnog čudovišta koji je kombinacija oktopoda, zmaja i čovjeka, a koji je djelo pisca Lovekrafta.

Misteriozni život okeana

Iako 94 odsto zemaljskog života čini voda, oko dvije trećine morskog života je još uvijek neidentifikovano. Nove vrste se stalno pronalaze, što povećava broj pitanja o životu svjetskog mora.

Ove godine, Koledž za zaštitu životne sredine i šumarstva SUNY objavio je listu od 10 novih vrsta, koja uključuje i upadljivu crvenu vrstu morskog zmaja, koja je ostala neotkrivena uprkos tome što žive u plitkim vodama na zapadnoj obali Australije.

Druge neotkrivene vrste uključuju i možda najružniju ribu na svijetu, kao i sablasnog oktopoda i nindža ajkulu.

Izvor: Nationalgeographic.rs

You must be logged in to post a comment Login