Mirovni maraton “Plamen mira” prolazi kroz Srebrenicu

U sklopu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata iz Sarajeva će 28. jula krenuti maratonska trka “Plamen mira – Flame for peace”  dužine 3.000 km koja prolazi kroz 12 država (55 gradova), prolazi i kroz Srebrenicu, a završava se u njemačkom gradu Ahenu, 21. septembra na Svjetski dan mira.

Mirovni maraton održaće se na inicijativu “Ahenske mreže”, organizacije za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad, a pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta. Pokrovitelj maratonske trke kroz Bosnu i Hercegovinu je Grad Sarajevo.

“Nadam se da će građani Sarajeva dati podršku ovoj manifestaciji i na taj način uputiti apel za mir. Zbog ovog što danas doživljava narod Gaze naša je obaveza da se obratimo međunarodnoj javnosti za zahtjevom da se takvo nasilje pod hitno zaustavi”, rekao je Ranko Čović, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva prenosi Radio Sarajevo.

Prema riječima Amele Šiber, koordinatorice aktivnosti Ahenske mreže u BiH, cilj mirovnog maratona je da se mladi iz 12 evropskih zemalja druže, razmijene iskustva i poglede na svijet te da shvate važnost mira i mirovne poruke prenesu drugim, javlja Radio Sarajevo.

Baklja plamena mira, koju će nositi trkači proći će kroz BiH, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Švajcarsku, Italiju, Luksemburg, Francusku, Belgiju, Holandiju i Njemačku.

You must be logged in to post a comment Login