Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira za Kuću dobrih tonova

„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice dobila je po prvi put domaću nagradu i to specijalnu Mirovnu nagradu koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira.

Specijalna Mirovna nagrada pripala je „Kući dobrih tonova“ iz Srebrenice koja omogućava djeci i tinejdžerima zaštićenu sredinu u kojoj imaju priliku za pristup umjetnosti i kulturi i samim tim ih ohrabruje na interkulturalni dijalog, razumijevanje i zajedničku saradnju koja će ojačati njihovo učešće i šanse u društvu.

U Srebrenici, muzika je korištena kao sredstvo kreiranja pomirenja i boljeg suživota, približavajući ljude iz različitih etničkih grupa zajedno i time mijenjajući cijelu zajednicu. U prijateljskoj i ohrabrujućoj atmosferi, djeca se slobodno razvijaju, unapređujući svoje ključne životne vještine kao što su: samopouzdanje, poštovanje za druge, disciplina, osjećaj zajedništva i osjećaj odgovornosti.

U ovoj godini “Kuća dobihr tonova” osvojila je “Intercultural Achievement Award 2018”, međunarodnu nagradu koju dodjeljuje Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i spoljne poslove Republike Austrije.

Ranije uručene su još dvije nagrade, glavna nagrada “Filipin anđeo” u Njemačkoj iz 2015. za kampanju “Kad se srca slože” koja je prikupljala sredstva za pomoć žrtvama velikih poplava tokom 2014. godine u BiH, Hrvatskoj i Srbiji gdje su djeca prikupila 10.000 eura za obnovu poplavljenih škola u regiji, kao i prestižnu američku nagradu “Top achievement in music” koju dodjeljuje Global Music Award za pjesmu “Love People” koju je napravio je dječiji hor “Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice, zajedno sa 15 horova, 1.000 djece iz čitavog svijeta, čime je ova pjesme postala globalna dječija himna.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

You must be logged in to post a comment Login