Miris Hane širi se svuda

Autor: S. Salimović

Sa mirisom kafe ustajemo i razbuđujemo se svako jutro. Ali, miris kafe širi se Srebrenicom skoro svaki dan i u svako doba, posebno onda kada se kafa prži ili melje i pakuje. Opijajući miris kafe, brendirane pod imenom Hana širi se ulicama oko gradske pijace. Ovdje se radi na veliko i zato Hana tako fino miriše.

U potrazi za poslom, Semir Smajić se dolučio da osnuje Zanatsku zadrugu „Jass“ koja se bavi prženjem i pakovanjem kafe.

„Imam iskustvo u ovom poslu i uz podršku organizacije CRS, koja mi je donirala 1.200 kilograma kafe, pokrenuo sam biznis. Kreditno sam se zadužio u iznosu od 20.000 KM, a još duplo više investirao vlastitih sredstava. Ovdje su uposlena tri radnika i vjerujem da ćemo uspjeti u svojim planovima. Imamo i podršku od opštine koja nam je, uz naknadu, ustupila ovaj objekat u gradskoj pijaci“, kaže direktor Zadruge Semir Smajić.

kafa hana 03

On dodaje da se rijetko ko odlučuje za investiranje u ovom gradu, ali bitno je pronaći tržište.

„Srebreničko tržište je malo, ali moramo se izboriti za dobijanje novih kupaca. Trenutno opslužujemo oko 60 prodavnica u bližem okruženju, ali imam ugovorene poslove sa trgovačkom kućom Bingo koja posluje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Posao ide uzlaznom putanjom, a još ćemo biti uspješniji snabdijevanjem 65 marketa Binga. Za sada smo pristutni na sarajevskom i tuzlanskom tržištu. Imamo pakovanje Hane po 100, 200 i 400 grama, a uskoro ćemo je pakovati i u vrećice od 500 grama. Miris naše Hane širi se na sve strane“, dodaje Smajić.

kafa hana 02

Semir kaže da se nije pokajao što je pokrenuo ovaj biznis. Nada se uspješnim rezultatima i poziva i druge da se odluče na investicije u Srebrenici, ali, uz prethodni pronalazak tržišta.

„Ljudi ovdje hoće da rade i vrijedni su. Ali, treba voditi računa o kojoj vrsti biznisa je riječ i treba imati siguran plasman. Jedino se tako može uspjeti. Mi Srebreničani moramo imati svoje brendirane proizvode i izlaziti sa njima na što šire tržište“, kaže Smajić.

You must be logged in to post a comment Login