Ministarstvo preporučuje da se ispita stanje bezbjednosti u školama u Srpskoj

Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, rekla je da je za sve škole u Srpskoj pripremljen dopis kako da djeluju povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, a predviđeno je da se sastane i multilateralni tim, koji ima zadatak da djeluje u slučaju bilo kakvog nasilja.

“Preporuka direktorima škola je da preispitaju trenutno stanje bezbjednosti u školama, kao i da se u skladu sa pedagoškim standardima održe časovi odjeljenske nastave na kojima će se djeci na primjeren način obrazložiti jučerašnja dešavanja u beogradskoj Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar'”, rekla je Stojičićeva.

Kako navodi Srna, Stojičićeva je istakla da su građani Republike Srpske veoma potreseni jučerašnjim tragičnim događajem u Beogradu u kojem je ubijeno osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja.

Ona je kazala da zakon koji Republika Srpska ima o osnovnom i srednjem obrazovanju predviđa nultu toleranciju na svaki vid nasilja i u tom smislu se traže odgovori da se preduzmu mjere da se nasilje ne desi.

“Svi smo juče bili veoma potreseni tom viješću, a pretpostavljam da je to unijelo nemir i među naše nastavno osoblje i djecu u osnovnim i srednjim školama. Svjesni smo odgovornosti institucija, ali i kompletnog sistema Republike Srpske, kada je riječ o svakoj vrsti nasilja”, rekla je Stojičićeva.

Podsjetila je da je u Srbiji donesena odluka o proglašenju tri dana žalosti od sutra do ponedjeljka, 8. maja, te da očekuje da će i u Srpskoj skladu sa tim biti iskazano žaljenje za djecom koja su tragično izgubila život.

“Nećemo imati pojedinačnih istupanja. Vjerujem da ćemo odati počast preminulim minutom ćutanja početkom sutrašnjeg dana žalosti, te očekujem da ćemo na današnjoj sjednici Vlade zauzeti zajednički stav u vezi sa tim”, dodala je ona.

Podsjećamo, u pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu juče je ubijeno osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja, a šestoro djece i jedan nastavnik te škole su ranjeni. Policija je uhapsila četrnaestogodišnjeg K.K, koji je počinio taj zločin.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login