Ministar Suzana Gašić: Banjski turizam potencijal za razvoj

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić ocijenila je da se povećao broj turista koji dolaze u Srpsku, koja ima mnogo prostora za razvoj banjskog turizma, jer mnogo termalnih izvora nije iskorišćeno.

Gašićeva je napomenula da prošle godine registrovano više od 400.000 turista i više od 970.000 noćenja, zbog čega je neophodno povećati smještajne kapacitete.

“Tu ima dosta prostora i moraćemo raditi zajednički na privlačenju investitora, kako bi bili povećani turistički kapaciteti Srpske”, rekla je Gašićeva.

Prema njenim riječima, Srpska ima veliki potencija za unapređenje razvoja banjskog turizma i neophodno je da se podstaknu ljudi, da se uzmu koncesije na termalne izvore i da se radi na razvoju.

“Laktaši su nedavno proglašeni turističkim mjestom, što znači da potencijal postoji i same lokalne zajednice mogu da razvijaju u smislu da potencijalnim investitorima ponude povoljnije uslove i privuku i domaće i strane investicije. Postoje mnoga mjesta u koja je potrebno dodatno ulaganje da bi dosegli nivo Banje Vrućice, koja je prepoznata na svjetskom nivou i postiže odlične rezultate”, naglasila je Gašićeva.

Kao pozitivan primjer istakla je i grad Trebinje, koje je, kako je naglasila, prepoznalo svoj potencijal i uspješno radi na razvoju tirističke ponude i  turističkih potencijala.

Gašićeva smatra da treba raditi i na razvoju seoskog turizma, te je napomenula da su mnogi vidjeli u tome korist, pa im je i resorno ministarstvo na raspolaganju.

Ona je ukazala na značaj saradnje turističkih organizacija na lokalnim nivoima, koje treba da budu na raspolaganju ljudima koji žele da se bave ovom djelatnošću, a odlični rezultati mogu biti ostvareni u saradnji sa resornim ministarstvom.

Gašićeva je za ovu godinu najavila je izradu strategije razvoja turizma, jer postojeća ističe, kao i niz aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj i promociju domaćih proizvoda, što je od velikog značaja za ukupnu privredu Srpske.

“Pojačaćemo aktivnosti u tom slislu i očekujemo i zahtijevamo saradnju lokalnih zajednica koje imaju razvijene strategije. Radićemo na koordinaciji svih zahtjeva lokalnih zajednica da bismo došli do najbolje strategije za razvoj turizma na nivou Srpske”, rekla je Gašićeva.

You must be logged in to post a comment Login