Mine ugrožavaju život

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 8

Juli 1979. godine

Mine ugrožavaju život

Boravili smo u selu Podravanje i razgovarali sa stanovnicima ovog sela, koji su još ostali na svojim imanjima. Posjetili smo Vidoja Petkovića, čija kuća i imanje su udaljeni nepunih 50 metara od površinskog kopa Rudnika „Boksita“ Vlasenica.

Prilikom naše posjete uvjerili smo se da porodici Petković prijeti neposredna opasnost za život. Mine koje pucaju u neposrednoj blizini imaju takvo razorno dejstvo da su usljed jake detonacije oštećeni objekti za stoku i postali su neupotrebljivi. Kamenje koje prilikom eksplozija biva odbačeno stotinama metara, bombarduje sve objekte na imanju i ugrožavaju. Danas porodica Petković na tom području broji četiri člana, živi u pripravnom stanju, jer detonacije mina ugrožavaju kuću u kojoj oni žive. Pored kuće je gomila zamjenjenog crijepa koji je polupan prilikom miniranja. Na krovu kuće i danas se nalazi kamen koji je probio krov 20. januara 1979. godine i zadržao se na gredi koja je spriječila veću nesreću jer je u tom momentu u kući boravilo više lica.

U razgovoru sa Vidojem saznali smo da se pregovori sa Rudnikom „Bosksita“, odnosno sa odgovornim ljudima, vode već godinama oko otkupa objekata i zemlje, ali ni do danas nije postignut sprazum. Vidoje, a i naši drugi sagovornici pričaju nam da su u njihovom selu a i u široj okolini vode zagađene i da su skoro postale neupotrebljive, stočni fond je smanje jer usljed velike prašine rude boksita koja pada po pašnjacima u sušnom periodu došlo je do uništavanja trave. Uništene su i mnoge površine koje su korištene za ispašu, na njima se sada nalazi stotinama kubika humusa i kamen koji stravično djeluju. Po ocjeni stanovnika u selu Podravanje ne postoje više ni minimalni uslovi za život.

Mještani sela su svjesni činjenice da će morati da napuste svoja imanja i svoj rodni kraj, to su već mnogi učinili ali imaju mnogo primjedbi na rad raznih komisija Rudnika „Boksita“, čije komisije vrše razne pritiske na stanovnike svojim procjenama i ponašanjem dovede do niza neugodnih situacija. Naši sagovornici su nam rekli da su svjesni napora koji odbornici Skupština opštine Srebrenica ulažu u rješavanju ali isto tako ističu i potrebu da se Rudniku „Boksita“ mora ukazati na probleme u vađenju rude na području opštini Srebrenica.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login