Milioni maraka dolazili, Srebrenica ljeti bez vode

Ovo ljeto Srebreničani će pamtiti po restrikciji vode. Mnogi bi rekli: „Koliko je para došlo u Srebrenici, do sada je mogla biti pozlaćena.“

Realno je tako. Mnogo je novca stiglo na ime „Srebrenica“, šta je tu tačno ostalo, najbolje zna onaj mali broj ljudi, manjina, koji tu dočeka novo jutro.

Mnoge su analize i istraživanja neuspješno rađene kojima se željelo utvrditi koliko je zapravo novca stiglo u Srebrenicu, ako se uzme u obzir da i danas preko 3.500 kuća na ovoj opštini nije obnovljeno, a da se u samom gradu još mogu vidjeti tragovi rata.

Niko još nema taj podatak, tako da se ne zna tačno koliko je novca došlo na ime sanacije i rekonstrukcije vodovodne mreže i vodovoda, jer uprkos tome, Srebrenica ovog ljeta nema vodu.

Problem isporuke vode traje odavno

Srebreničani su od 2014. godine odahnuli i ljeti su imali vode, a mnogi ne pamte da je proteklih godina zbog smanjenog pritiska ili suše nestajala voda.

Tadašnji direktor Komunalnog preduzeća „Polet“ Srebrenica, rahmetli, pokojni Hakija Meholjić rekao je da su uspjeli da saniraju kvarove i smanje gubitke te da ne bi trebalo da se ljeti dešavaju restrikcije.

Tako je i bilo, do ove godine. Mnogi bi direktno okrivili KP „Polet“ jer to firma koja se bavi tom djelatnošću i odvozom smeća, bez ikakvog jasnog valjanog razloga, mada dijelom rukovodstvo tog preduzeća treba da nađe načine i uputi sugestije Opštini Srebrenica, ali i konkretne zahtjeve nekim od potencijalnih donatora kako bi se nešto konstruktivno uradilo i voda osigurala.

No, rukovodstva su takva da se imenuju vršioci dužnosti i da ne postoji struka, volja i odlučnost da se ovo pitanje pokrene, a ništa od toga se i ne iznosi u javnost.

Svakako, KP „Polet“ je firma koja se suočava sa problemima da ima sve manje korisnika što predstavlja problem u servisiranju i održavanju sistema vodovodne mreže, odvozu smeća, a samim tim troškovi nisu mali jer je teritorija opština velika, iako se ne servisira čitava teritorija, tako da i sa te strane treba pokazati razumijevanje da uprkos tome, najveći problem je redovna isporuka vode ovog ljeta.

Drugi problemi traju duže od dvije decenije. Gradnja objekata uz obalu rijeke Jadar koja se koristi za vodovod jedva da se kontroliše i sankcioniše, a uz to ide i nelegalna sječa šume, upotreba manjih pritoka rijeke Jadar za izgradnju izvora, pa do klimatskih promjena, erozije zemljišta i traženja alternative za rješavanje problema.

Neki od Srebreničana sjećaju se da je tokom dana Jadar znao nestati ljeti, ali bi se naveče vratio. Mnogi se sjećaju i velikog broja vodenica koji je bio na ovoj rijeci, u jednom momentu sedam, što govori da je Jadar imao veliki protok i snagu.

Povodom restrikcije vode mnogo je komentara ljudi, a izdvojićemo jedan o ponovnim restrikcijama vode.

„A najbogatiji vodom, dok je Srebrenica sa turistima prelazila i 10.000 ljudi, nije bilo restrikcije, sad par osoba boravi u Srebrenici i restrikcija, pa ko je popi toliku“, napisao je Nedžad Cvrk.

Kakva će naredna godina biti, ostaje da vidimo, a možda do tada, koliko nas bude, i jedan manji izvor bude dovoljna da se lončamo.

You must be logged in to post a comment Login