Milion KM za izrazito nerazvijene opštine u Srpskoj

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da bi prva tranša u iznosu od 250.000 KM za pomoć nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama trebalo da bude isplaćena krajem marta ili početkom aprila.

Prema njenim riječima, ovogodišnjim budžetom za 32 nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine u Srpskoj predviđeno je ukupno milion KM, a sredstva će biti dodjeljivana kvartalno, u četiri tranše.

„Kriterijumi za utvrđivanje stepena razvijenosti lokalnih zajednica u Srpskoj jasno su i precizno određeni, ali ćemo za eventualne promjene u statusu sačekati rezultate popisa provedenog u BiH jer dosta parametara zavisi upravo od podataka iz popisa“, rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, novac koji dobijaju nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine u Srpskoj iz republičkog budžeta namijenjen je za podršku razvojnim projektima u tim lokalnim zajednicama, ali i za izmirenje redovnih obaveza koje se servisiraju iz lokalnih budžeta.

U kategoriji nerazvijenih opština u Republici Srpskoj su Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Lopare, Ljubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Srebrenica, Han Pijesak i Šipovo.

Izrazito nerazvijene opštine su Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Petrovac, Rudo, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

U 2013. godini opština Srebrenica je dobila novčanu pomoć Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske u iznosu od 32 700 KM, a opština Bratunac u iznosu od 33 645 KM.

SRNA

You must be logged in to post a comment Login