Milicioner – bildista

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: 3

Broj: 25

Maj 1980. godine

Milicioner – bildista

Sve više nam je potrebnije u ovom „sjedećem svijetu“ da se bavimo nekim sprtom. Za jedan sport se ipak manje zna i rjeđe se koristi. To je „bildovanje“ – atletska gimnastika. Jedan od prvih naših sugrađana koji se bavi ovom sportom je milicioner Miloš Vasiljević. Već pet godina bavi se „bildovanjem“ i svaki dan po dva sata redovno trenira. Nisu izostali ni rezultati: kada je prvi put nastupio u Kruševcu gdje se birao najrazvijeniji i najljepše građeni ateleta, u konkurenciji od 48 takmičara Miloš je osvojio šesto mjesto. U ovoj godini, na međuklupskom takmičenju u Beogradu od 51 takmičara, osvojio je treće mjesto. To je za njega, mora se priznati veliki uspjeh.

milicajac bildista maj 25 02

Kakav je sport „bodibildanje“ i koliko on zahtjeva napora i sredstava pitali smo Miloša. Evo šta nam je rekao:

„Bildovanje je veoma lijep sport. On ne poznaje granice, može se vježbati do duže starosti, sam ga treba na vrijeme početi. Ja već postižem određene rezultate sa tegovima, na primjer, za grudi ležeći na ravnoj klupi najveću težinu koristim do 140 kg, za noge u čučnju 180 kg, a u mrtvom dizanju odljepljivanja od zemlje koristim težinu od 220 kg. Da bih postizao ovakve rezultate moram da vodim računa i o ishrani, tako da dnevnom moram da unesem u organizam 200 g bjelančevina i određenu količinu minerala i vitamina. Ako bi se to konkretno izrazilo onda bi to izgledalo ovako: dnevno pojedem pola kilograma mesa (govedine), 10 jaja, 300 g ribe, 200 g nemasnog sira, 2 l mlijeka i 200 g meda.”

Ima li interesovanja od strane omladine za bavljenje ovim sportom, pitali smo.

„Ima, ali šta vrijedi kada se nam uslova, za to su neophodne prostorije gdje bi se mogao okupljati veći broj zainteresovanih, i onda bi se sigurno ovim vrijednim sportom bavilo daleko više omladine, jer, ipak, i pored toga što ćete pomisliti na osnovu mog svakodnevnog jelovnika da je ovaj sport skup, svako od nas voli i da je snažan a i lijepo građen. A ne zaboravite, u pitanju je i zdravlje.“

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Sadiku Salimoviću na ustupljenom materijalu iz privatne kolekcije. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Narodnoj biblioteci Srebrenica jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login