MFS “Emmaus” ove godine organizuje deseti kamp i prvi kulturni festival

“Međunarodni omladinski radni kamp Franco Bettoli – Srebrenica put ka novoj Evropi” ove godine se po 10 put održava u Potočarima. Kamp svake godine tradicionalno okuplja stotinjak mladih iz regije i svijeta. Aktivnosti na kampu su većinom radnog karaktera uz zabavne i edukativne aktivnosti.

“Naša zajednička misija je pobojšanje uslova života stanovništva Srebrenice”, navodi se u saopštenju organizatora MFS “Emmaus”.

Prvi dio kampa počinje od 10. do 20. jula kojeg MFS “Emmaus” provodi u sklopu projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

“Cilj nam je da mladi progovore  o svojim problemima i skupa sa mladima iz cijeloga svijeta pokušaju naći rješenja za bolju budućnost”, navodi se u saopštenju.

U sklopu ovogodišnjeg kampa realizuje se i “Srebrenica wave festival” u sklopu kog će se održati razne radionice edukativnog i zabavnog karaktera, sportksi turniri, izlati kao i koncert 24. jula godine na platou u Kazanima na kojem će glavni gosti biti Frenki i Marčelo.

“Poznato je kakve stavove mi zastupamo u našoj muzici. Ovim koncertom simbolično šaljemo poruku da smo protiv podjela, mržnje i fašizma. Marčelo i ja smo dugogodišnji prijatelji i mislim da smo kroz ovih deset godina aktivnog rada uspjeli bar malo da pomaknemo granice. Imam veliko poštovanje prema Marčelu i drago mi je što ćemo po treći put zajedno nastupiti pred Srebreničanima”, poručio je Frenkie u razgovoru za Klix.ba i pozvao sve ljude iz Srebrenice, BiH i sa čitavog Balkana da im se pridruže 24. jula.

Za Marčela ovo će biti treći nastup u Srebrenici.

“Ove godine je 20 godina od genocida. Želimo pokazati svijetu da se život u Srebrenici nastavio”, navode organizatori u saopštenju.

You must be logged in to post a comment Login