Mektebska nastava za 90 srebreničkih mališana

U Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, redovnu mektebsku nastavu ove školske godine pohađa 90 srebrenički djevojčica i dječaka. Nastava se odvija subotom i nedjeljom u tri grupe u lijepo uređenim prostorijama ovdašnjeg obnovljenog Islamsko- kulturnog centra.

“Zadovoljstvo je raditi s ovoliko djece koja nastavu prate u tri grupe, zavisno od uzrasta. Od ukupnog broja polaznika, njih 30 uče sufaru, a 15 je osposobljeno za pravilno učenje Kur’ana. Znatan je broj i onih, koji su kroz višegodišnju mektebsku nastavu proučili hatme”, kazao je za „Avaz“, Ahmed ef. Hrustanović, zadužen za izvođenje nastave u MIZ Srebrenica.

Kako je istaknuo, prije nekoliko godina u Srebrenici mektebsku nastavu pohađalo je samo petero djece. Nastava se izvodila u neuslovnim hladnim prostorijama, što je uticalo na tako mali broj polaznika.

Pored nastavnog plana i programa, polaznici mekteba imaju i druge kulturne sadržaje. Često se organizuju druženja uz slatkiše, koje obezbjeđuju donatori, a ovih dana su boravili na jednodnevnom izletu na Jahorini, obišli i Sarajevo gdje su upoznali mnoge kulturne i druge sadržaje.

Izvor: Dnevni avaz

You must be logged in to post a comment Login