Međunarodni Kamp mira ove godine neće biti održan

Međunarodni „Kamp mira“ Srebrenica koji se od 2011. godine održava na jezeru Perućac, u mjestu Klotjevac, zbog nedostatka finansijskih sredstava, po svemu sudeći, ove godine neće biti organizovan.

Iz U.G. „Za Srebrenicu“, koje organizuje ovaj kamp, potvrdili su nam da zainteresovanost među učesnicima postoji, ali da je problem obezbijediti neophodne finansije kako bi se pokrili tekući troškovi, troškovi prevoza i plata za kuhara i njegovog pomoćnika.

Prve četiri godine rad kampa finansiralo je Ministarstvo turizma i okoliša Vlade Federacije BiH, dok je prošlogodišnji kamp Udruženje „Za Srebrenicu“ finansiralo vlastitim sredstvima. Svi javni pozivi koji se odnose na kampove, a na koje je ovo udruženje apliciralo u prethodnoj godini, nisu dobili pozitivan odgovor.

Iako trenutno ne postoje sredstva za održavanje „Kampa mira“, organizatori se nadaju da će uspjeti pronaći finansije kako bi mogli pokriti troškove dolaska bar jedne grupe koja bi na kampu boravila 7 dana.

U Međunarodnom „Kampu mira“ Srebrenica u prethodnim godinama boravilo je blizu 3.000 ljudi iz različitih krajeva BiH, ali i iz evropskih zemalja. Učesnici kampa borave u šatorima, dok im je hrana obezbijeđena u kantini kampa koja je za ovu funkciju preuređena iz devastirane područne škole.

You must be logged in to post a comment Login