Međunarodni dan muzeja obilježen i u Srebrenici

Prigodnom kulturnom manifestacijom u Srebrenici obilježen Međunarodni dan muzeja – „Veče saza i gusala i recital ljubavne poezije“.

Posjetioci večerašnje manifestacije mogli su da uživaju u nematerijalnom kulturnom bogastvu muzike svog naroda, instrumentima, sazu na kojem se predstavio Emin Bektić i guslama na kojim se predstavio Dušan Pejić.

“Ovo je jedna lijepa manifestacija koja predstavlja kulturne različitosti naroda koji ovdje žive a muzej je mjesto koje čuva značajan dio srebreničke istorije i istorije ovog kraja”, rekao je Vladan Milovanović, direktor Narodne biblioteke Srebrenica.

Svoje najljepše ljubavne pjesme predstavila je i Sedina Muratović a Magdalena Milovanović pripremila je, po svom izboru, neke od najljepših ljubavnih pjesama.

Međunarodni dan muzeja, 18. maj obilježava se od 1977. godine na preporuku ICOM-a (International Council of Museums). Tema ovogodišnjih manifestacije je “Muzeji za održivo društvo”.

Večerašnju manifestaciju organizovala je Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica u saradnji sa Udruženjem „Sjaj“ iz Srebrenice a finansijski je podržana u okviru projekta PRO-Budućnost koju implementira USAID i CRS.

You must be logged in to post a comment Login