Med proizveden u BiH uglavnom visokog kvaliteta

Med koji je proizveden u Bosni i Hercegovini uglavnom je visokog kvaliteta, pokazuju analize novoosnovane bihaćke laboratorije za ispitivanje kvalitete meda.

To je prva laboratorija u Bosni i Hercegovini koja može raditi kompletnu analizu meda, ali i polena, a osnovana je u okviru Projekta ”Bee promoted – promocija pčelarstva” kojeg je finansirala Evropska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Direktor Veterinarskog zavoda pri kojem je osnovana laboratorija Zlatko Jusufhodžić Feni je kazao da mogu vršiti sve analize koje traže pravilnici Evropske unije.

“Od sredine godine radili smo veći broj uzoraka meda i uglavnom je on bio jako kvalitetan”, ističe Jusufhodžić.

Na analizu su med donosili pčelari i pčelarska udruženja, ali i građani koji su ga kupili u prodavnici.

“Patvoren med dolazio nam je uglavnom iz prodavnica, a dešavalo se i da mu je smanjen kvalitet zbog grešaka koje pčelar napravi prilikom pakovanja”, kazao je Jusufhodžić.

Naveo je da med na analizu može donijeti svako ko sumnja u njegov kvalitet ili želi da ga potvrdi. Projekt ”Bee promoted” imao je za cilj unaprijediti institucionalnu podršku pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i obima proizvodnje, te plasmana meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište.

U toku projekta koji je trajao ukupno 24 mjeseca umreženi su pčelari u državi, ali i van granica.

Izvor: Fena

You must be logged in to post a comment Login