Med od kestena – Ljekovitost ovog meda će vas iznenaditi

Pitomi kesten je šumsko listopadno drvo koje raste u visinu oko 30 metara, ima veliku i bujno razgranatu krošnju. Može da živi do 3 vijeka.

Ovo drvo koje nije u velikoj mjeri zastupljeno u našoj zemlji cvjeta kasno – tokom juna mjeseca, kada predstavlja odličnu pčelinju pašu. U nastavku teksta pročitajte o svim blagodetima meda od kestena, sigurno će se mnogi iznenaditi tome koliko je ovaj med ljekovit.

Med od kestena je odličan za krvne sudove

Ovaj med je poznat po tome da snižava krvni pritisak, jer sadrži veliku količinu vlakana koje ga snižavaju. Osim toga ovaj med se smatra dragocjenim jer čisti krvne sudove. Med od kestena podstiče cirkulaciju.

Šta je to što povezuje med od kestena i zeleno povrće? To što sadrže folnu kiselinu koja potpomaže formiranju crvenih krvnih zrnaca.

Med od kestena je povoljan za digestivni trakt

Ovaj med je veoma poznat među onima koji pate od gastritisa ili gorušice. Naime, štiti želudačnu i crevnu sluzokožu. Potpomaže digestivnom traktu pri varenju, a koriste ga i oni koji imaju problem sa dijarejom. Smanjuje bol kod navedenih stanja i reguliše kiselinu.

Med od kestena ima antibakterijska i antioksidantna svojstva

Smatra se da ovaj med podiže imunitet, stoga ga mnogi konzumiraju upravo u ovom periodu, kada se pripremamo za hladnije dane i noći nakon toplog ljeta.

Štiti organizam od slobodnih radikala, a zahvaljujći svom antibakterijskom svojstvu koristi se i za spoljnu upotrebu – za pripremu obloga za povrede.

Pored toga, ovaj med smanjuje uporni kašalj. Obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Najpoznatiji je po svom sadržaju vitamina C, ali u sebi ima i dragocjene vitamine A i B. Kada je reč o mineralima ni tu ne zaostaje: bogat je gvožđem, kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i manganom.

Med od kestena u kulinarstvu

Ima snažan, karakterističan ukus, samo je blago sladak, te je omiljen kod onih koji nisu veliki ljubitelji slatkog. Ukus može biti čak i pomalo gorak. Čest je sastojak u italijanskoj kuhinji.

Boja mu je tamnija, crvenosmeđa, a koliko će sam med biti taman zavisi od pobneblja gde raste pitomi kesten.

Aroma mu je biljna, sa blagom notom dima, prenosi Agro Savjet.

You must be logged in to post a comment Login