Marko Šarenac zlatni košarkaš iz Bratunca

Primjer kako pojedinci, mladi i uspješni sportisti, mogu biti najbolji promotori svog grada potvrđuje košarkaša Marko Šarenac koji je Bratunac okitio zlatom nastupivši na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj U-18 za reprezentaciju Srbije.

Marko je dobio poziv da nastupi za reprezentaciju Srbije do 18 godina, iz KK “Metalac” Valjevo gdje igra od svoje 14 godine.

“Bio je to neopisiv momenat i velika čast i odgovornost boriti se za grb, zastavu Srbije”, priča Marko i kaže da je najbolji trenutak bio kada se emitovala himna i uručivale medalje i pehar.

Najteže mečeve imali su sa Litvanijom u polufinalu i Španijom u finalu, ali zlato će pamtiti do kraja života.

“Nastup u reprezentaciji i osvojeno zlato veoma je značajno za mene i moju porodicu kao i Bratunac. Povodom tog uspjeha, dobio sam poziv kod načelnika, još dogovaramo termin”, rekao je Marko.

Marko sa peharom

Ovaj mladi košarkaš nastupio je 2015. na Olimpijskim igrama za mlada u Gruziji kada je Srbija zauzela peto mjesto.

Reprezentacija BiH zainteresovana za mladog Šarenca

Mlađe selekcije BiH bile su zainteresovane za ovog krilnog igrača iz Bratunca, ali on je izabrao da ode u Srbiju.

“Sa 14 godina prešao sam u Ljuboviju gdje sam igrao ligaške utakmice nakon čega sam potpisao ugovor sa KK ‘Metalac’ iz Valjeva i upisao gimnaziju, prošao sve košarkaške selekcije i danas sam član prvog tima”, kaže Marko.

Metalac se takmiči u Prvoj ligi Srbije, a mladi Šarenac ima zadovoljavajuću minutažu u prvom timu.

On ističe da je bilo ponuda iz BiH, kako iz reprezentacije tako i klubova, ali se odlučio da ostane u Valjevu, gdje će ostati do kraja srednje škole.

“Srbija je velika košarkaška sila gdje ima mnogo kvalitetnih igrača i gdje je mnogo teže uspjeti, mnogo više se ulaže od Bosne, a tu sam se i snašao dobro”, ističe on.

Njegova porodica došla je iz Sarajeva, Hadžića 1995. u Bratunca, a on je rođen 1999. godine u Ljuboviji, Srbija odakle je nastavio dalju košarkašku karijeru.

“Sa 10 godina počeo sam da treniram košarku u KK ‘Bratunac’ kod Novice Mitrovića, trenirao sam i kod Ognjena Radića, Pere Arsenovića, pa sve do Bore Džakovića, Dragana Gale Simeunovića, Mihajla Počeka iz Metalca pa do reprezentacije i Vlada Jovanovića”, priča Marko.

Marko sa bratom Milošem

Mlađi brat Miloš u svom bratu vidi veliku inspiraciju i idola, obožava košarku i već je dio reprezentacije Republike Srpske za mlađe košarkaše.

Uskoro profesionalni ugovor

U novembru mladi Šarenac puni 18 godina kada će potpisati svoj prvi profesionalni ugovor.

“Uporedo sa košarkom važno mi je da pohađam redovno školu. Gimnazija u Valjevu se pokazala odlično jer razumiju moje obaveze i sve postižem. Plan mi je da u Valjevu završim srednju školu, nakon toga upišem fakultet i potpišem profesionalni ugovor”, ističe on.

Kaže da postoji zainteresovanih kluba iz Super lige ali o tome ne želi da priča jer ima plan da nastavi i sa obrazovanjem.

Marko Šarenac poručuje da bez obzira na uspjeh i nastavak njegove karijere nikad neće zaboraviti svoj grad i rado će biti njegov ambasador.

You must be logged in to post a comment Login