Marko Milovanović književnim radom afirmiše kulturu Srebrenice

Na Portalu eSrebrenica.ba 2014. godine predstavili smo srebreničkog pjesnik Marka Milovanovića Maruna koji je već tada iza sebe imao značajna priznanja o kojima se nije znalo mnogo.

U međuvremenu Milovanović je osvojio veliki broj nagrada na regionalnim i međunarodnim konkursima, a svoju poeziju je objavljivao u značajnim časopisima i zbornicima, a na mnogim festivalima za mlade je biran za učešće kao jedini predstavnik Republike Srpske.

Projekat “Mladi dolaze”, Udruženje književnika Srbije.

Prije dvije godine nakon osvojene prve nagrade na međunarodnom konkursu za mlade pjesnike do 27 godina sa prostora bivše Jugoslavije „Spasoje Pajo Blagojević“, a u okviru književne manifestacije „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, Kulturni centar Plužine izdao je njegovu prvu knjigu pjesama.

Pjesnička riječ na izvoru Pive, Plužine.

Knjiga ‘Oči domskih noći’ je krajem prošle godine doživjela drugo izdanje. Izdavač je beogradska izdavačka kuća ‘Gramatik’. Recenzenti knjige su književnici i književni kritičari Nedeljko Zelenović i Branislav Zubović, a pogovor za knjigu je napisao Matija Bećković.

Takođe, Marun je dobio i Povelju za književno stvaralaštvo u domenu ljubavne poezije za poemu „Razgovor pjesnika i ekonomiste“ od strane Književnog kluba „Paun Petronijević Rujno“ iz Užica, za koju je Nedeljko Zelenović, predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo i potpredsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, naveo da zaslužuje da se nađe u antologijama srpske ljubavne poezije.

Dodjela nagrada „Duško Trifunović“ i „Živko Stojanovski“.

Za nove pjesme nagrađen je i na Međunarodnom festivalu poezije i kratke priče, koji već dvanaest godina organizuje „Scena svih kreativnih“ iz Novog Sada. U novosadskoj Gradskoj biblioteci Stevan Sremac Milovanoviću su uručene nagrade „Duško Trifunović“ i „Živko Stojanovski“.

O njegovom stvaralaštvu pišu značajni književnici, književni kritičari i akademici, a književni rad Marka Milovanovića je Srebrenicu svrstao u red sa Beogradom, Novim Sadom, Sarajevom, Zagrebom, Banjalukom, Podgoricom i drugim regionalnim centrima, kada je u pitanju mlađa regionalna književna scena.

Milovanović  je i jedan od pokretača časopisa za kulturu, umjetnost i nauku „Srebrni vijenac“ u okviru izdavaštva Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“ u Srebrenici gdje obavlja i funkciju sekretara, kojim se ne bi mogle pohvaliti ni mnogo veće sredine.

On je najavio da će srebrenička „Prosvjeta“ raspisati godišnji nagradni konkurs u više književnih žandrova u okviru kog će biti organizovani naučni skupovi, književne promocije i portreti, kao i štampanje prvog Zbornika radova odabranih po konkursu, a manifestacija će ugostiti ugledne predstavnike naučnog, kulturnog i javnog života i time svrstati Srebrenicu u red kulturnih sredina.

Svoju prvu zbirka pjesama pod nazivom “Oči domskih noći” Milovanović je predstavio svojim sugrađanima u septembru 2017. godine.

You must be logged in to post a comment Login