Manjak sunca nije problem: Evo kako zimi održati ‘zalihe’ vitamina D u organizmu

Ako sanjate o sunčanim danima, objedovanju na otvorenom i dugim večerima, niste sami. Ali ljeto je daleko i važno je tokom zime održavati zdrav duh i tijelo.

Savjet Nacionalnog zdravstvenog sistema Velike Britanije je da bismo svi trebali razmotriti uzimanje dnevnog dodatka vitamina D tokom jeseni i zime.

Vitamin D – koji je potreban za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića – proizvodi se u tijelu od izravne sunčeve svjetlosti koju upija naša koža.

“Vitamin D važan je vitamin za konzumaciju tokom cijele godine, ali naročito je zimi češći razvoj nedostatka”, kaže dijetetičarka Reema Patel, “To je zato što je sunčeva svjetlost najbolji izvor vitamina D u tijelu, a između oktobra i aprila UV zračenje nije dovoljno jako da ga proizvede.”

To znači da je vjerovatnije da ćemo se osjećati loše i češće se razbolijevati. Dakle, iako dobivanje vitamina D samo putem sunčeve svjetlosti nije uključeno u jednačinu, šta još možete učiniti? Ovo su tri jednostavna načina za povećanje unosa vitamina D zimi.

Unosite ga kroz prehranu

Važno je imati ishranu koja je bogata svim vitaminima i mineralima, ali posebno je važno unijeti nešto više vitamina D u svoje obroke tokom zime.

Reema preporučuje masnu ribu bogatu uljima poput lososa ili skuše barem jednom ili dva puta sedmično. “Ako ne jedete ribu, druga hrana poput jaja i gljiva osigurava vitamin D, kao i obogaćena hrana i pića poput biljnih mliječnih alternativa i nekih žitarica”, dodaje.

Izvori vitamina D u vašoj prehrani:

– masna riba – kao što su losos, sardine, haringe i skuše

– crveno meso

– džigerica

– žumanci

– obogaćena hrana – kao što su neki masniji namazi ili žitarice za doručak.

Suplementi su vaši prijatelji

Nema štete od uzimanja suplemenata, pogotovo kada je u pitanju vitamin D. Međutim, Reema preporučuje da razgovarate sa svojim doktorom opće prakse kako biste odredili dozu koja vam odgovara.

Izađite vani

Da, znamo, posljednja stvar koju bi iko od nas poželio učiniti kada je loše vrijeme i hladno, ali Reema preporučuje 15 minuta sunčeve svjetlosti dnevno. Navucite kapu i šal i krenite u brzu šetnju. Uzmite grickalice iz trgovine ili finu, toplu kafu da vas motivira, piše Metro, objavio je Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login