Manjak magnezija može biti koban, evo zbog čega…

Nedostatak magnezija jedan je od glavnih uzroka srčane aritmije, visokog holesterola i visokog krvnog pritiska.

Nažalost, mnogi nepravilnim izborom namirnica, ne mogu hranom unijeti dovoljno magnezija. No, postoji nekoliko znakova koji će vam reći imate li nizak nivo magnezija.

Smanjuje umor i iscrpljenost

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala koji se nalaze u stanicama našeg organizma i neizostavan je za njegovo normalno funkcionisanje jer igra važnu ulogu u dijeljenju stanica. Doprinosi oslobađanju energije pri metaboličkim procesima, radu mišića i živčanog sustava, ravnoteži elektrolita i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Nedostatak magnezija opasan je za živčani sistem, srce i bubrege.

Nažalost, danas mnogi neadekvatnom prehranom ne unose dovoljno magnezija.

Postoji nekoliko znakova koji će ti reći imate li nizak nivo magnezija:

– grčevi i trzanje mišića

– nepravilni otkucaji srca

– depresija i loše raspoloženje

– zujanje u ušima

– glavobolje

– bubrežni kamenci.

Povećana potreba organizma za kisikom

Uzimanje dodatne doze magnezija putem dodataka prehrani može dovesti do dijareje kod nekih ljudi prvih nekoliko dana, ali ta pojava obično ne traje dugo.

“Manjak magnezija u organizmu povezuje se s mnogim simptomima poput umora, grčeva u mišićima i iscrpljenosti. Svima, a naročito aktivnim vježbačima magnezij je potreban za održavanje optimalnog nivoa kisika u organizmu kao i za korištenje energije. Nedostatak magnezija dovodi do povećane potrebe organizma za kisikom i posljedično bržeg umaranja”, objašnjava nutricionistica Mirja Jošić, dipl.ing. i dodaje kako je magnezij potreban pogotovo onima koji vježbaju za pravilan rad mišića.

Nakon što napravite krvne pretrage, ako patite od srednjeg nedostatka magnezija preporučljivo je piti 3 grama magnezija u obliku dodataka prehrani svakih 6 sati. Ako patite od najčešćeg simptoma, glavobolje, pijte magnezij citrat 1830-3625 mg u pravilnim dozama 3 mjeseca ili magnezij oksid 400 mg dva puta dnevno, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login