Manja prodaja i proizvodnja šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj je za osam mjeseci ove godine proizvedeno 1.145.881 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 9,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najviše su u proizvodnji bili zastupljeni trupci – 411.363 metara kubnih četinarskog i 201.609 metara kubnih lišćarskog drveta.

Među proizvodima nalazi se i 107.383 metra kubnih četinarskog drveta pogodnog za hemijsku preradu, celulozu, drvene ploče, te 344.021 metar kubni ogrevnog drveta lišćara.

U Srpskoj je za osam mjeseci ove godine prodato ukupno 1.111.347 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 12,4 odsto. U prodaji su bili najzastupljeniji trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Igor Andrić rekao je Srni da ovakva situacija sa proizvodnjom drvnih sortimenata nije zadovoljavajuća i da predstavlja 61 odsto od godišnjeg plana.

“Ako se do kraja godine nastavi ovakav trend teško da će se ostvariti 100 odsto proizvodnog plana. Problemi su nedostatak radne snage, te povećanje cijena energenata, posebno u posljednja dva mjeseca“, naveo je Andrić.

On je rekao da podaci o proizvodnji i prodaji šumskih sortimenata u avgustu pokazuju rast proizvodnje i prodaje u odnosu na isti mjesec prošle godine, izrazivši nadu da bi takav trend mogao da bude nastavljen ili zaustavljen pad proizvodnje, piše Srna.

You must be logged in to post a comment Login