Mališani iz četiri države uoči Samita u Beču

Djeca iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Austrije nastupila su uoči Samita u Beču koji se održao sinoć.

Od 23. do 27. avgusta djeca članovi MAP-a (Music Art Project – El Sistema Srbija), SODO-a (Sistem of Orchestras for children and youth El Sistema Hrvatska), Superar Bosna i Superar Austrija učestvovali su na Superar ljetnjem kampu koji se po treći put održao, ove godine u Beču.

“Ono što je najvažnije za mene jeste da dolazimo da se družimo, pravimo muziku, povezujemo kulture, učimo jedni o drugima i rušimo granice da li horom, orkestrom ili plesom“, rekao je Andy Icochea Icochea, muzički direktor Superara Austrije.

Nakon foruma o civilnom društvu na Zapadnom Balkanu, uoči Samita u Beču,  u okviru kojeg se održao koncert djece iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine mališani će danas imati priliku posjetit Zoološki vrti u Beču nakon čega se vraćaju kući.

“Dopada mi se to kako je krenulo na početku kada su došla djeca iz Srbije, Bosne, Hrvatske i Austrije, niko od njih se prija kampa nije poznavao, već drugi dan svi su postali jedno, zajedno se druže, zabavljaju, sviraju, prave muziku i pevaju“, rekla je Angelika Lošek, direktorica Superara Austrija.

Djeca su tokom tri dana spojila hor i orkestar nakon čega su izveli koncert na kojem su odsvirali nekoliko pjesama.

“Na početku nas je bilo mnogo i sve je išlo nekako sporao. Sada smo prava ekipa i dopada mi se kako teku probe”, rekla je Alici Edelmayer, profesorica čela u Superaru Austrija.

Superar iz Austrije i Bosne najevći publicitet dobio je prilikom nastupa na Eurosongu u Beču gdje su nastupili mališani iz Austrije dok su kolege iz BiH imale priliku da nastupe pred papom Franjom prilikom njegove posjete Sarajevu.

„Nastup pred papom je jedinstvena prilika koja se ne ponavlja tako često u životu. Djeca su još mala da bi razumijela pred kime su pjevali. Tom prilikom dobili smo ogromnu medijsku pažnju koja je ovaj projekat lansirala u svijet ali i grad Srebrenicu za koju se obično vežu negativne priče, na ovaj način predstavljena je drugačije, mnogo pozitivnije. Ovaj kamp je prelijepo druženje jer je lijepo vidjeti svu djecu kako se zajedno druže. Takođe, velika nam je čast što se naša pjesma „Love People“ izvodi sada i sa orkestrom pred Samit i koja zvuči fantastično, nije što je naša ali postaje jedna velika pjesma koja će ostaviti dubok trag u muzici ali i našim životima“, rekao je Ismar Porić, direktor Superara Bosnia.

Pjesma „Love Peple“ nastala je u sklopu humanitarne kampanje „Kad se srca slože“ kako bi se pomoglo školama koje su prošle godine uništene u poplavama. Zajedno sa dječijem horom Superar iz Srebrenice u pjesmi su učestvovali poznati muzičari iz regiona, a sredstava prikupljena ovom kampanjom uručena su školama u Doboju i Maglaju.

Superar Austrija je nastupio na Eurosongu, najgledanije tv šou u Evropi, koji se ove godine održao u Beču.

„Nastup za Eurosong za nas ali i Superar porodicu bio je nešto posebno. Djeca su prošla sve pripreme od snimanja pjesme, druženja sa poznatim umjetnicima kao što je Conchita Wurst, do nastupa na televiziji gdje ih je vidjelo više od 200 miliona ljudi što predstavlja najbolju promociju za nas. Mislim da sva ta djeca koja su imala tako značajne nastupe da ih nikada neće zajboraviti jer su tako veliki i posebni i da će ih pamtiti čitav život“, rekla je Angelika Lošek.

Superar Bosna prošle godine otvorio je svoju Kuću dobrih tonova (Haus der guten Töne) u kojoj se pored muzičkih aktivnosti održavaju i drugi programi za djecu smještana u centru Srebrenice.

SODO (Sistem of Orchestras for children and youth El Sistema Hrvatska) je nastao 2014. godine. Orkestar je sastavljen od gudača, duvača i udaraljki i broji oko 60 djece.

„Svako djete može doći i učiti muziku besplatno, besplatno dobije instrument i cilj je da ne odgajamo muzičare već ljude gdje djeca kroz rad u orkestru razvijaju samopouzdanje, sposobnost sarađivanja, razvijanje socijalnih vještina“, rekla je Tihana Hrastar, SODO – El Sistema Hrvatska.

MAP (Music Art Project – El Sistema Srbija) osnovna je 2014. godine i okuplja djecu, gudački orkestar u saradnji sa muzičkim školama i centrima za socijalni rad. Orkestar je u kratkom periodu održao svoj prvi koncrt na Kolarcu sa Simfonijskim orkestrom RTV Beograd nakon čega se interes za saradnju sa MAP-om povećao.

„Sada nam je vizija da ponudimo djeci koja nemaju mogućnost za muzičko obrazovanje kroz centar za socijalni rad, socijalno-inkluzivni programa i paralelno sa tim i da razvijamo priču kroz muzičke škole kako bi rezultati muzičkih škola bili vidljivi i prepoznatljivi. Za djecu koja učestvuju na kampu ovo će biti veliko iskustvo posebno što nastupaju pred državnim zvaničnicima. Naš projekat ima podršku Tima za smanjivanje siromaštva, kancelarija Vlade Srbije koji su nam partneri na projektu jer su i oni shvatili ono što radimo a to je što ranije uložiš u djete to ćeš kasnije imati bolje rezultate“, rekla je Marijana Milošević Simić, programski direktor MAP – El Sistema Srbije

Uporedo sa kampom u Beču održava se i Svjetska izložba EXPO 2015. Milano u okviru koje nastupaju djeca iz MAP – El Sistema Srbija i SODO – El Sistema Hrvatska.

You must be logged in to post a comment Login