Maline u hladnjačama čekaju cijenu

Berba proljećnih sorti maline u Republici Srpskoj pri samom je kraju, a proizvođače ovog voća i dalje muči neizvjesnost, jer hladnjačari, iako su preuzeli sav rod, još nisu odredili konačnu otkupnu cijenu.

Predsjednik Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić ističe da oko 2.000 proizvođača na području regije Birač još nema nikakvu predstavu kolika bi mogla biti otkupna cijena ovog voća.

“Iako je 90 odsto proljećnih sorti već obrano i predato hladnjačarima, a počinje i berba jesenje maline, ne znamo za šta smo radili cijelu godinu. Posljednje dvije-tri godine otkupljivači su nam saopštavali cijenu do sredine avgusta, pa vjerujemo da će tako biti i sada”, priča Alempić.

Dodaje da malinari ne žele stvarati paniku i preduzimati nikakve represivne mjere jer se nadaju najboljem.

“Vjerujemo da će hladnjačari izaći sa korektnom cijenom. Iako je naš stav bio da budu zadržane lanjske tri i po marke po kilogramu, bićemo zadovoljni cijenom koju dobiju proizvođači u okruženju”, naveo je Alempić i dodao da je u Srbiji postignut dogovor o cijeni od oko dvije i po marke.

Vlasnik hladnjače “Agro dr” iz Bratunca Petko Rankić kaže da otkupljivači još ne saopštavaju cijenu, jer ni sami ne znaju po kojoj vrijednosti će izvoziti malinu.

“Imamo ponudu od Italijana od 1,5 evra, ali to je suviše niska cijena pa za sada robu ne prodajemo i čekamo bolje dane. Ipak, sve su prilike da ćemo domaćim proizvođačima isplaćivati između dvije i dvije i po marke po kilogramu”, kaže Rankić i dodaje da su hladnjačari lani bili u velikom gubitku, jer su previše plaćali rod, te da ako isto urade ove godine, mogu zaključati hladnjače.

Od početka berbe u FBiH mnogi malinari su protestima iskazivali nezadovoljstvo niskom cijenom otkupa od 1,50 KM. Takvi potezi nagovijestili su da je sudbina ove nekada perspektivne poljoprivredne grane u BiH sve neizvjesnija.

Staje sadnja

Ljubiša Alempić kaže da ekspanzija podizanja malinjaka, koja je bila prisutna posljednje tri godine, svakim danom jenjava.

“Ove godine se malina u RS nije sadila ni približno kao prethodnih godina, a tome je kumovao pad otkupne cijene. Osim što je širenje zasada već primjetno stalo, očekujemo da će dio malinjaka biti uništen, što će smanjiti površine pod ovim voćem”, rekao je Alepić.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login