Malinari traže veću premiju, ministarstvo ne misli tako

Predstavnici Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” smatraju da je premija od 0,20 KM po kilogramu resornog ministarstva niska i da mnogi proizvođači odustaju od ove proizvodnje zbog niske cijene.

Predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Ivan Stojanović komentarisao je najavu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić o premiju za malinu istakavši da je niska i da će ugroziti ovu proizvodnju.

“Članovi udruženja smatraju da će ovo biti početak uništenja malinarstva u Republici Srpskoj. Ranijih godina smo proizvodili duplo više maline, a premija je bila 42 feninga. Podsticaj malinarima u iznosu 20 feninga po kilogramu za prošlogodišnji rod, što  je ministar Pašalić rekao 25. januara na savjetovanju voćara u Gradišci, dovodi do ugrožavanja naše proizvodnje, jer nas proizvodnja jednog kilograma maline košta više od dvije marke“, rekao je novinrima Stojanović.

On kaže da se smanjuje proizvodnja maline i da je u poređenju sa tri godine ranije, kada je BiH proizvela više od 20.000 tona, prošle godine proizvedeno 9.000 tona.

„Kad je cijena maline bila 3,30 KM  imali smo premiju 42 feninga a sada 20 na cijenu 2,5 KM i to je neprihvaeljivo i destimulativno“, rekao je Stojanović.

On kaže da je veliki broj proizvođača članova ovog udruženja odustao od proizvodne maline zbog niske cijene koja bude poznata po završetku branja, ali i sve manje premije.

Iako je Opština Bratunac uložila značajna sredstva u razvoj malinarstva i poljoprivrede trend uništavanja malinjaka se nastavlja i dalje.

Iz ministarstva smatraju da je najbolji podsticaj za malinare

Proizvođači maline i dalje su najbolje podržani od svih voćara u Republici Srpskoj, a sadašnja premija za malinu od 0,20 KM po kilogramu je veća od premija za sve druge voćne vrste, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS smatra da nema mjesta nezadovoljstvu malinara najavljenim iznosom premije za malinu prošlogodišnjeg roda, jer je otkupna cijena maline prošle godine bila 2,5 KM, dok je premija za malinu roda 2018. godine bila 0,30 KM, ali kada je otkupna cijena bila 1,60 KM.

„Ovakvo smanjenje premije je dogovoreno i sa predstavnicima Udruženja voćara Republike Srpske, koji su se složili da se premija za one voćne vrste čija otkupna cijena u jednoj godini bude viša, umanji. Takođe, predstavnici Udruženja su se složili sa konceptom da se na račun premije po kilogramu poveća iznos za druga davanja kao što su sredstva za kapitalna ulaganja, navodnjavanje, nabavku mehanizacije i druge mjere“, navode iz ministarstva.

Malinarima je, kao i drugim voćarima, na raspolaganju oko desetak raznih mjera po Pravilniku o podsticajima, od sredstava za nabavku protivgradnih mreža, za navodnjavanje, mehanizaciju, podizanje višegodišnjih zasada, premija osiguranja, korištenje regresiranog dizela.

Osim toga, opština Bratunac, sa čijeg područja su predstavnici malinara koji su izrazili nezadovoljstvo, je jedina opština u Republici Srpskoj, BiH, i šire, u kojoj su sve mjesne zajednice pokrivene sistemom za navodnjavanje u šta je Vlada Republike Srpske uložila 9,5 miliona KM.

A, kako kažu, u toku je projekat sistema navodnjavanja u Skelanima, opština Srebrenica, koji je takođe u funkciji razvoja malinarstva.

„Opredjeljenje ovog ministarstva je da se u idućim godinama ne povećava iznos premije po kilogramu, nego iznos sredstava za podizanje višegodišnjih zasada, sa novim sadnim materijalom, da se dalje razvijaju sistemi za navodnjavanje i povećavaju sredstva za kapitalna ulaganja“, navodi se iz ovog ministarstva.

You must be logged in to post a comment Login