Malinari očajni: Bliži se kraj berbe a cijena nije definisana

I ove godine proizvođači maline obraće svoje malinjake i nakon berbe saznati koliko će za svoj rad dobiti, ili kolika je cijena maline.

Predsjednika Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” koje okuplja proizvođače iz Milića, Bratunca i Srebrenice, Ivana Stojanovića kaže da je ovo prešlo svaku mjeru i da ovakav odnos prema proizvođačima treba biti kažnjenje.

“Za par dana se berba završava a cjenu nisu istakli otkupljivači. Najvjerojatnije naredne godine ćemo podržati ove manje hladnjače koje su izašle sa cijenom i malinu njima predati jer će očito i najbolje platiti”, kaže Stojanović.

Kako je rekao, ovim će se direktno uticati da hladnjače koje su korektne prema proizvođačima dobiju više robe i povjerenje, dok će veće hladnjače koje čekaju završetak berbe kako bi izašle sa cijenama biti kažnjene i imaće manje robe i zarade.

On je rekao da je i dalje stav da je otkupna cijena maline ispod deset maraka, kao i u Srbiji, neprihvatljiva je proizvođačima i kako navode, iskoristit će sve relacije da ona bude jednaka onima u regionu.

“Jednostavno, isto je tržište, isti sortiment maline sa obe strane Drine. Cijena u Srbiji je od 550 dinara, 9 KM, do 650 dinara, 11 KM”, rekao je Stojanović.

Nekoliko manjih hladnjača iz Podrinja izašlo je sa cijenom koja se kreće od 7 do 9 KM sa prevozom čime proizvođači nisu zadovoljni.

Stojanović napominje da je prošlogodišnje nevrijeme i ove godine ostavilo posljedice, a da je sav poljoprivredni materijal koji se koristi u uzgoju i tretiranju malinjaka drastično poskupio.

Samo u Bratuncu više od 1.000 porodica se bavi malinarstvo.

You must be logged in to post a comment Login