Malina sadrži obilje antioksidanasa i vlakana

U malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog ukusa, no to je tek djelić onoga što dobijamo u ovom ljekovitom voću.

Bogata je antioksidansima

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protivupalno, sprečavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje tjelesnih stanica. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije), te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka.

Sadrži vitamin C

Među antioksidansima u malini je i vitamin C – 100 grama plodova malina sadrži čak 44 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B skupine te vitamini E i K3. Malina je dobar izvor kalija, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezij, mangan, bakar.

Čisti krvne žile

Osim što je niskokalorična (100 g svježeg ploda maline ima otprilike 52 kalorije), malina obiluje vlaknima – odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su nužna za pravilnu funkciju crijeva i “pročišćavanje” krvnih žila.

Maline za vitkost

Malina sadrži ketone koji povoljno djeluju na visinu šećera u krvi, te potiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.

Zdrava koža i kosa

Za ljepšu kožu i kosu preporučuje se nedjeljna kura od malina tako da se uzima barem jedan obrok malina dnevno. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od sjemenki čileanske maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože. Ulje čileanske maline koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

Čaj za prehlade

Od listova maline priprema se ljekoviti čaj (1 kašičicu suvih listova maline prelijte sa 2,5 dcl vrele vode) koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno djeluje na zdravlje maternice. Čaj se preporučuje i kod prehlade, upale grla, kašlja, crijevnih upala, proljeva, hemoroida, kožnih bolesti.

Maline snižavaju temperaturu

U narodnoj medicini sok i ocat od maline koriste se za sniženje povišene tjelesne temperature.

Izvor: Ordinacija.hr

You must be logged in to post a comment Login