Mali doprinos američkih studenata

Svojim sredstvima studenti Univerziteta Klemson u Južnoj Karolin, Amerika prikupili su novčana sredstva za koja su kupili školski pribor za 40 učenika osnovnih škola iz Srebrenice.

Trinaest studenata iz Amerike, učesnici Ljetnjeg studiranja u inostranstvu danas su posjetili Srebrenicu i tom prilikom mališanima iz muzičke škole “Superar” uručili 40 školskih torbi sa pratećim priborom. Ovo je peta godina kako grupa studenata iz Amerike prikuplja sredstva i donira simbolične poklone za djecu.

“Mislim da je to velika stvar za djecu koja primaju ove poklone kao i za studente koji tokom cijele godine prikupljaju novac organizujući razne priredbe i druge aktivnosti kako bi mogli svake godine ovim skromnim poklonima da usreće mališane”, rekao je profesor Vladimir Matić Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini.

Program koji objedinjava dva univerzitetska predmeta na Političkim naukama Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini započet je 2006. godine kraćim programom od dvanaest dana da bi 2007. postao kompletan program od mjesec dana a krenuo je u Beogradu, Srbiji, nakon čega je proširen u Crnu Goru, BiH i Hrvatsku.

Program podrške srebreničkih osnovaca od strane američkih studenata krenuo je 2011. godine i od tada je redovan. Nakon završetka ovogodišnjeg Ljetnjeg studiranja u inostranstvu, studenti koji će naredne godine posjetiti Srebrenicu od početka semestra počeće sa prikupljanjem novca za narednu akciju.

You must be logged in to post a comment Login