Želite li savršenu tjesteninu, ne zaboravite ovaj mali trik

Bez prave temperature na kojoj se kuha tjestenina, nema fine paste bolognese, carbonare, pa niti bilo kakvog jela od tjestenine…

Jedno od prvih pravila prilikom kuhanja tjestenine jest to da voda mora prokuhati. Što ako nam se jako žuri? Je li to doista bitno? Znanstvenici kažu da jest jer bez živahnih mjehurića nema fine paste bolognese, carbonare, pa niti bilo kakvog jela od tjestenine, piše Pun kufer.

Razlog tome treba potražiti u škrobu koji tjestenina brzo otpušta u prvih nekoliko minuta kuhanja. Možda isto pravilo ne vrijedi u drugim situacijama, ali u ovom slučaju voda mora ključati kako bi se tjestenina kretala i ne bi slijepila. Upravo zbog toga potrebno je imati dovoljno velik lonac za kuhanje, odnosno dati tjestenini dovoljno prostora za “minglanje”.

Kad je riječ o tome treba li dodati ulje u vodu ili ne, mišljenja kuhara se razlikuju. Primjerice, kuharica Lidia Bastianich kaže da ulje sprječava tjesteninu da upije umak, a Gordon Ramsay inzistira na ulju da se ne zalijepi.

Međutim, bez rasprave treba dodati sol jer ona naglašava okus. Osim toga, slana voda od kuhanja tjestenine odličan je dodatak umacima zahvaljujući škrobu koji će ga dodatno zgusnuti.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login