Zašto su flamingosi ružičaste boje

Jeste li znali da su ptići flamingosa kada se izlegu zapravo blijedosive boje, koja se vremenom pretvara u predivnu nijansu ružičaste boje? Otkrivamo zašto je to tako…

Veoma je lako uočiti flamingose, te predivne ptice sa dugim, mršavim nogama i dugim, tankim vratom. Pitate se zašto je to tako?

Zbog hrane koju jedu.

Naime, flamingosi se uglavnom kreću u velikim jatima u plitkim močvarama, jezerima i lagunama. Svoje duge noge koriste da razmute zemljište, a zatim se svojim kljunovima, a ponekad i cijelom glavom zabijaju u rastresito zemljište i usisavaju i blato i vodu kako bi iz njih filtrirali hranu.

Šta jedu flamingosi?

Jedu alge, larve insekata, ali vole i male ljuskare, životinje poput škampa sa tvrdim oklopima. Ova hrana pretvara flamingose u ružičastu boju.

Baš kao i šargarepe, bundeve i paradajz koje jedu ljudi, alge i mnogi ljuskari sadrže prirodne hemikalije sa crvenim/narandžastim pigmentom ili bojom.

Crvene i plavo-zelene alge sadrže beta karoten, organsku hemikaliju koja sadrži crveno-narandžasti pigment. Mekušci i rakovi sadrže sličan pigment karotenoidima.

Kada bebe flamingosi svare alge i škampe, ove zdrave hemikalije se skladište u mastima, koje pomažu da njihova perja rastu.

Vremenom, ovo pretvara njihova perja u nijanse ružičaste, narandžaste, a nekada i crvene. Ukoliko flamingosi prestanu da jedu hranu koja ih čini ružičastim, njihova boja blijedi.

Izvor: Nationalgeographic.rs

You must be logged in to post a comment Login