Zašto je zabranjeno smijanje na slikama za lična dokumenta

Ako ste mislili da je zabrana smijanja ili nošenja naočala želja službenika koji vam prave pasoš, grdno ste se prevarili.

Svi novi pasoši u sebi sadrže čip u kojem su smještene biometrijske informacije o vama koje su izvedene iz fotografije, a upravo to je glavni razlog zbog kojeg se na slici za ovaj dokument ne smijete smijati ili nositi naočale.

Naime, ta fotografija se skenira i ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između nočiju, od vrha nosa do brade, koriste se za generisanje takozvane matematičke mape.

Sve što narušava ili skriva te mjere – poput nošenja naočala za sunce ili, na primjer, širok osmijeh – smanjuje efikasnost korištenog algoritma, nešto poput fotografije koja je van fokusa.

Kada dođete na aerodrom vi prolazite kroz e-kapiju (elektronsku kapiju), tada pogledate u kameru koja vam skenira lice. U tom trenutku računar odlučuje da li se matematička mapa generisana na Getviku, Hitrou ili nekom drugom aerodromu podudara sa onom u vašem biometrijskom pasošu.

Izvor: Dnevn avaz

You must be logged in to post a comment Login