Vrhunski kuvari otkrili šta da ne poručujete u restoranima

Na listi su se našla riba i jaja, ali i mnoga druga jela.

Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, naročito ako vas privlači nekoliko jela. Zadatak bi vam moglo olakšati priznanje vrhunskih kuvara o tome šta oni nikad ne bi naručili u restoranima.

Na listi jela koja ne bi naručili našla se riba ponedeljkom i jaja u sosu holandez, ali i mnoga druga jela.

Jaja sa sosom holandez 

Poznati kuvar Entoni Borden tvrdi da je branč obrok u kojem kuvari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja sa sosom, a Borden tvrdi da se sos treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.

“Bakterije vole holandez”, napisao je u svojoj knjizi “Kitchen Confidential”.

Ostrige 

Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbegavajte ostrige. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Zato bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od proverenog dobavljača i da su sveže.

Riba ponedeljkom 

Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak – stara je pet dana. Kvalitet ribe brzo opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svežiju.

“Nikad ne naručujem ribu ponedeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova”, napisao je Borden.

Bilo koje jelo s piletinom 

Ako gledate redovno kuvarske emisije, sigurno ste primetili da kuvari retko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jeste činjenica da je ovo meso teško pripremiti da bude bogato ukusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.

Morski plodovi ako niste uz obalu 

Ako ste uz obalu, verovatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vreme transporta je duže, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvalitet morskih plodova se srozava pa izbegavajte da naručujete morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Borden takođe preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuvarima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti veoma loše.

Dobro pečenu govedinu 

Kuvari mrze da pripremaju jako pečenu govedinu, jer znaju da duža termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. Međutim postoji još jedan razlog, a otkrio ga Borden.

“Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuvara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole ukus uglja”, rekao je.

Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku 

Kuvare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše izmena u originalnom jelu.

“Svaki put kad neko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora da ide u kuhinju i objašnjava posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju niko nije zadovoljan konačnim jelom”, napisao je jedan korisnik Redita koji se predstavio kao kuvar.

Izvor: B92.net

You must be logged in to post a comment Login