Uskoro niže cijene osiguranja auta

Niže cijene auto osiguranja jedna je od novina novog Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

 Koliko će biti jeftinije niko ne otkriva, ali osim pogodnosti za građane, trebalo bi da uredi i odnose između osiguravajućih društava. Očekuje sa da njihov broj bude manji od sadašnjih 25, a sami će da formiraju cijene.

“Tu će na osnovu svojih kapitalnih mogućnosti sami formirati cijene, a samim tim će doći do pojeftinjenja cijena u osiguranju a Agencija za osiguranje će vršiti kontrolu i nadzor da li su pravilno odredili tarife“, ističe Milomir Durmić, predsjednik Skupštine udruženja osiguravajućih društava RS.

“Da će se stimulisati kroz bonuse osiguranici koji nisu štetni a destimulistai oni koji su štetnici, to je poenta“, rekao je Feđa Morankić, predstavnik osiguravajućeg društva.

Nadzor nad tarifama Agencije za osiguranje ukida se nakon tri godine. Uvodi se zato opcija da se, uprkos njihovim skromnim budžetima, građanima uz auto, nude i druge vrste osiguranja.

“Dosta naših građana ne zna da bi što bi se reklo za 0,5 KM mogli da osiguraju vlastitu imovinu od osnovnih požarnih rizika. Najveći problem, to nam je često izgovor, je što naši građani nisu upoznati“, kaže Darko Stupar iz Centra za unapređenje tržišta osiguranja.

Poplave nas kažu u osguravajućim društvima nisu mnogo naučile, jer nivo osiguranja imovine nije porastao. Tvrde da su krvici za to prodavci osiguranja. Zato će ubuduće uz auto osiguranje koje većina plaća, klijentima nuditi i različite opcije zaštite imovine.

Izvor: ATV

You must be logged in to post a comment Login