Um i tijelo mogu da pokreću i kontrolišu različite procese u tijelu

Naš um ima prilično veliki uticaj na fizičko zdravlje. Tijelo i um su veoma povezani i zaista je nevjerovatno kako različite procese svaki od njih može da kontroliše i pokrene.

Neke od njih možemo da iskoristimo u svakodnevnom životu i olakšamo sebi u kritičnim momentima.

Kontrolišite unos hrane  

Ako volite grickalice, a ponekad jednostavno ne možete da se zaustavite, postoji dobar način da to ipak sprovedete u djelo. Istraživači tvrde da ćete manje jesti ako prilikom jela koristite nedominantnu ruku.

Ledena masaža šake može da pomogne kod zubobolje

Ovo može zvučati prilično nevjerovatno, ali istraživanje je pokazalo da ledena masaža područja šake između palca i kažiprsta na istoj strani na kojoj je i bolan zub uveliko će smanjiti bol.

Za bolje pamćenje odspavajte nakon učenja 

Jedan eksperiment je pokazao da metoda koju su nam savjetovali stariji članovi porodice zaista djeluje. Ukoliko zaspite odmah nakon što naučite nešto novo, bolje ćete upamtiti gradivo nego ako duže vrijeme nakon učenja ostanete budni.

Žvakanje žvake poboljšava koncentraciju

Istraživači su pokazali da vam žvakanje žvakaće gume pomaže da budete duže usredsređeni na zadatke koji zahtijevaju stalnu koncentraciju, kao što je to slučaj sa čitanjem.

Slušajte desnim uhom da biste bolje razumjeli

Svakodnevna pozadinska buka i stalni prekidi mogu zaista da utiču na vašu sposobnost da u potpunosti razumijete ono što čujete. Međutim, istraživanje kaže da i djeca i odrasli bolje čuju i razumiju kada slušaju desnim uhom.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login