Ubrzajte metabolizam: Ovo su navike koje morate usvojiti

Ako želite dobro svom zdravlju te ako vam je cilj da izgubite višak kilograma, prva stvar na koju trebate obratiti pažnju je vaš metabolizam.

Jer disfunkcije metabolizma pored brojnih drugih tegova uzrokuju i višak kilograma.

Ako počnete s primjenom navika koje donosimo u ovom tekstu, vaš metabolizam bi se morao ubrzati, a to će pomoći vašem cjelokupnom zdravlju.

Sporija konzumacija hrane i redovni obroci

Kako biste postigli ravnotežu i spriječili sebe u prejedanju stručnjaci savjetuju da jednostavno usporite dok konzumirate hranu, na ovaj način metabolizam će raditi brže. Naše tijelo očekuje hranu u određeno vrijeme i na taj način raspoređuje energiju. Ako je vaš raspored obroka neredovan, tijelo pohranjuje energiju umjesto da je koristi. Manji obroci svaka 3 do 4 sata mogu pomoći vašem tijelu u pravilnoj raspodjeli energije.

Pojačajte fizičku aktivnost

Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti, trčanje, hodanje, ples ili vježbanje u teretani, pridonosi ubrzanju metabolizam. Vježbe snaga su najbolje za sagorijevanje masti, jer potiču brži rast mišićnog tkiva. Naši mišići zahtijevaju energiju čak i u stanju mirovanja.

Zeleni čaj

Ova čaj još uvijek drži vodeću poziciju napitka za ubrzavanje metabolizma, i to zahvaljujući obilju antioksidansa koje sadrži. Uz redovno vježbanje i konzumiranje najmanje dvije šoljice zelenog čaja dnevno ne samo da tijelo ubrzano radi nego se količina nakupljenih masnoća smanjuje.

Unosite dovoljno tekućine

Dovoljan unos tekućine ubrzava metabolizam. Kada vaše tijelo osjeti da nema dovoljno vode, troši manje kalorija. U tim trenucima jetra se usmjerava na obnavljanje zaliha vode i ne obraća pažnju na sagorijevanje masti.

Ne izbacujte ugljikohidrate

Dijete u kojima se u potpunosti isključuju ugljikohidrate iz prehrane nisu dobre. Da bi se hormon sreće (serotonin) pravilno sintetizirao, potrebni su mu ugljikohidrati. Nedostatak ugljikohidrata može imati negativan utjecaj na moždane aktivnosti, što izaziva stres. Izbacivanjem ugljikohidrata ćete izgubiti na težini, ali to neće biti gubitak masnoće nego tekućine.

Rano buđenje, izbacivanje grickalica, konzumacija jodirane soli su također prakse koje bi trebali primjeniti. I na kraju eliminirajte stres iz svog života. Stres nam na mnogo načina šteti zdravlju, a u prvom redu zbog stresa nam štitnjača slabije radi što opet usporava metabolizam i dovodi do debljanja.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login