U RS povećana naplata prihoda od boravišne takse

Na osnovu primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, koji je na snazi od početka ove godine, primjetno je povećanje naplate prihoda od boravišne takse u Republici Srpskoj.

Prema podacima koje je Ministarstvu trgovine i turizma dostavilo Ministarstvo finansija, od januara do septembra ove godine zabilježeno je ukupno 779.714 KM prihoda po osnovu uplate boravišne takse, dok je u istom periodu prošle godine uplaćeno 730.282 KM, što je povećanje za 6,77 odsto.

Zakonom je određena visina paušalnog iznosa boravišne takse na godišnjem nivou, koja iznosi od 15 do 30 KM, u zavisnosti od razvijenosti lokalne zajednice, dok je za turističko mjesto određena u rasponu od 30 do 50 KM, saopšteno je iz Ministarstva.

Donošenjem novog zakonskog rješenja djeluje se na smanjenje mogućnosti da ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje izbjegavaju uplatu boravišne takse.

Povećanje prihoda po osnovu naplate boravišne takse direktno se odražava na povećanje budžeta za Turističku organizaciju Republike Srpske i turističke organizacije lokalnih zajednica, a ujedno doprinosi i uspješnijoj promociji turističkih potencijala u Srpskoj, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login