U BiH nestalo na hiljade umjetničkih djela

U Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina nestalo je na hiljade umjetničkih djela, a dodatni problem je što ne postoji nacionalna baza koja bi pokazala njihov tačan broj.

Pomoć nadležnim organima u borbi protiv krijumčarenja umjetnina daće Francuska, čiji stručnjaci će podučavati domaće sudije, tužioce, policijske organe i predstavnike drugih ustanova, koje se bave borbom protiv krijumčarenja umjetničkih djela.

Sporazumom o saradnji u tom pogledu danas su u Banjaluci potpisali predstavnici Centra za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i Ambasade Francuske u BiH.Načelnica Sektora za stručno usavršavanje u Centru za edukaciju sudija i tužilaca RS Mila Čolić ukazala je na značaj provođenja tog dokumenta, jer je ilegalna trgovina umjetničkim djelima na trećem mjestu, nakon trgovine oružjem i narkoticima.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Gijom Ruson rekao je da se ta zemlja decenijama bavi temom ilegalne trgovine umjetničkim djelima te ukazao na važnost zajedničkog rada svih nadležnih organa u suzbijanju tog problema.

Sporazum je potpisan u okviru seminara o temi “Ilegalna trgovina umjetničkim djelima u BiH”, koji su organizirali Centar protiv krijumčarenja umjetničkim djelima, u saradnji s Ambasadom Francuske u BiH, Centrom za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS i Centrom za kulturu Tuzla.

Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetničkih djela Dženan Jusufović istakao je da je seminar prilika za razmjenu iskustava institucija na različitim nivoima s ciljem da se uspostavi šira mreža borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama, piše Avaz.

Izvor: Srpska Info Foto: RSE

You must be logged in to post a comment Login