U BiH neophodan zakon o vantjelesnoj oplodnji

U BiH živi više od 50.000 ljudi koji ne mogu da ostvare potomstvo prirodnim putem i usvajanje zakona o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji je od izuzetne važnosti, izjavila je Indiana Husić-Šabanović, autor projekta “Uporedna analize prijedloga zakona o biomedicinski podpomognutoj oplodnji” koji će biti predstavljen poslanicima Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

Zakon o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji u FBiH nikada nije usvojen. U Parlamentu FBiH usvojena su u formi nacrta dva prijedloga pomenutog zakona, od kojih je jedan uputila Socijaldemokratska partija /SDP/, a drugi Vlada FBiH.

Cilj ove uporedne analize je da se ukaže na sve ono što bi trebalo izmijeniti u tim prijedlozima kako bi se poboljšao položaj osoba koje prirodnim začećem ne mogu ostvariti trudnoću.

“U FBiH se ovo pitanje različito reguliše od kantona do kantona i to se mora promijeniti”, istakla je Šabanovićeva danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Inela Hadžimešić iz Sarajevskog otvorenog centra, koji je u ime Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH uradio uporednu analizu dva prijedloga zakona, naglašava da su htjeli da ukažu na ovaj problem i da ga ponovo vrate u proceduru.

“Već pet godina se vodi borba u Parlamentu FBiH da se donese zakon o biomedicinski potpomognutom oplodnji gdje najveći problem predstavlja ubacivanje politikanstva i ne gleda se interes pacijenata”, istakao je Šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić.

Prema njegovim riječima, za mnoge porodice i bračne parove troškovi vantjelesne oplodnje su veliki i konačno usvajanje ovog zakona je neophodno.

“Očito da ovdje određene vjerske institucije, ali i političke nacionalne stranke ne žele u cijelosti da podrže zakon”, zaključio je Karajbić.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login