Suša otanjila i dnevnice berača

Suša koja je uništila glavninu ovogodišnjeg roda voća i povrća ostavila je praznih ruku ne samo ratare, nego i sezonske radnike, pa nadničari ovih dana dobijaju mizernih 30 KM za cjelodnevni rad.

U rodnim godinama na plantažama jabuke sve je vrvjelo od srednjoškolaca i studenata koji su berući sočne plodove uspijevali da zarade pristojan džeparac, jer se bralo do kraja oktobra, a dnevnica je prelazila i 40 maraka. Ove godine će zaraditi tek mizerne iznose.

“Berba voća nije težak posao, a može lijepo da se zaradi. Prije dvije godine sam brala jabuke u Gradišci, a novcem koji sam zaradila platila sam ljetovanje. Nadala sam se da ću i sada otkinuti neku marku, ali voća slabo ima, a dnevnice su zbog toga niže”, kazala je Banjalučanka Dragana Bulajić.

Voćari kažu da, s obzirom na prinose koji su ove godine i do tri puta manji, nema ni potrebe za većim brojem sezonskih radnika.

“U mnogim voćnjacima berbe neće ni biti, a i ovo malo jabuke što smo spasili od nevremena obraćemo za 15 dana. Počela je berba sorte zlatni delišes, koja ranije dozrijeva, a do kraja mjeseca obraćemo i ajdared, koja je najzastupljenija u našim krajevima”, rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Ističe da su u rodim godinama, na prostoru od 13 hektara, prinosi jabuke dostizali 500 tona, a na plantažama je radilo desetine sezonaca svih uzrasta i iz svih krajeva RS.

“Ove godine imamo deset radnika iz okoline Gradiške, jer nam se ne isplati dovoditi sezonce iz udaljenih mjesta. Roda neće biti ni 150 tona. Dnevnica za radnike je 30 maraka, a obezbijedili smo im još obrok i prevoz”, dodao je Dojčinović.

Posla za sezonce nema ni u voćnjaku Spasoja Lajića, koji jabuke uzgaja na površini od šest hektara.

“Ova godina je jedna od najlošijih. Angažovao sam četiri radnika, mislim da mi do kraja berbe više neće ni trebati”, rekao je Lajić i dodao da voćari nikakvu računicu nemaju ako povećaju dnevnice, jer su i ovako na gubitku zbog loših prinosa.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, pod voćnjacima u Srpskoj je 14.535 hektara zemljišta, a jabuka kao jedna od najzastupljenijih vrsta voća zasađena je na 3.392 hektara.

Cijena

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da otkupna cijena za jabuku prve klase još nije poznata.

“Stav voćara je da cijena ne smije biti niža od 0,70 KM, jer su prinosi podbacili, a cijena ovog voća u marketima već prelazi dvije marke”, rekao je Dojčinović.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login