Stvari koje ne biste trebali raditi 1. januara

Postoje pravila i rituali koji se povlače iz godine u godinu i jednostavno su postali dio naše kulture.

Postoje pravila i rituali koji se povlače iz godine u godinu i jednostavno su postali dio naše kulture. Evo nekoliko pravila koja je dobro primjeniti za sreću u godini koja je pred nama. Međutim, postoje i ona koja nije nikako dobro praktikovati na samom početku godine.

Radna godina

Obavite neki simboličan posao prvog dana Nove godine, iako je praznik. Ako ste na poklon dobili rokovnik, upišite datum, par riječi… zadržite pažnju, razmišljajte o poslu makar par minuta tog dana. Prema vjerovanju, ovaj čin simbolizuje da ćete u toku naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga sa voljom raditi.

Odnosi s drugima

Važno je i ko će nakon ponoći, odnosno 1. januara, prvi ući u vaš dom. Ovo je važno zato što se smatra da će ta osoba značajno utjecati na vaš život u narednoj godini.

Čak iako niste ljubitelj sms poruka, telefoniranja, slanja mejlova, nemojte propustiti da čestitate Novu godinu dragim ljudima, kao i da odgovorite na čestitke. Time simbolično jačate veze prijateljstva.

Stvari koje trebate izbjegavati

Na samom početku godine, izbjegnite pozajmljivanje novca. Simbolika je jasna – ukazuje na to da ćete u toku godine imati materijalnih problema, odnosno da nećete imati novca u dovoljnoj mjeri.

U nekim kulturama pranje veša 1. januara je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, jer bi moglo loše utjecati na zdravlje ukućana u narednoj godini.

Isto tako, potrudite se da budete pažljivi sa posuđem i uopšte lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login