Što znače slova i brojevi na jajima

Po otisnutim oznakama na samim jajima, kao i po natpisima na ambalaži, možete saznati radi li se o domaćim jajima, o kakvom načinu uzgoja nesilica je riječ, kako su hranjene.

Najskuplja su u pravilu jaja iz slobodnog i ekološkog uzgoja jer su najsličnija onima kakva smo nekada jeli kod naših baka, od kokoši koje su slobodno trčkarale dvorištem. Najjeftinija su jaja iz kaveznog uzgoja jer se na malom prostoru drži puno nesilica, piše 24sata.hr.

Kako provjeriti podrijetlo jajeta?

Svako jaje koje kupite u trgovini na sebi ima oznaku.

Oznaka veličine određuje se po težini jajeta

U Pravilniku o kakvoći jaja točno je određeno koje veličine su jaja namijenjena prodaji građanima, a o čemu ovisi i njihova cijena u trgovini, jer ona najveća su uglavnom i najskuplja. Oznake se po zakonu određuju u četiri razreda:

XL – vrlo velika: jaja od 73 g i veća
L – velika: jaja od 63 g do 73 g
M – srednja: jaja od 53 g do 63 g
S – mala: jaja manja od 53 g

Također, u zakonu su pojasnili razliku između A i B klase: ‘Obzirom na kakvoću jaja se klasiraju na: 1. jaja »A« klase ili svježa jaja, 2. jaja »B« klase namijenjena industrijskoj preradi.’

KAVEZNI TIP UZGOJA

Ovako proizvedena jaja su u pravilu jeftinija od podnog, a posebno od jaja slobodnih i ekoloških nesilica. Tu se kokoši nalaze u kavezima, hrana im dolazi na pokretnim trakama u točno određenoj količini za svaku. Vodu dobivaju, također, automatski na kapaljku kao i svježi zrak koji se upuhuje u prostor. Prirodnog svjetla nema, a kada snesu jaja, ona se otkoturaju na traku koja ih nosi dalje. Ovaj način uzgoja je proizvođačima najisplativiji jer na malom prostoru mogu držati veliki broj nesilica.

PODNI UZGOJ

U ovom slučaju nesilicama je život nešto lakši jer se slobodno šeću unutar objekta, odnosno nisu u malom kavezu. Sve ostalo slično je kaveznom tipu uzgoja.

SLOBODNI I EKOLOŠKI UZGOJ

Ovi načini proizvodnje jaja podrazumijevaju boravak nesilica u zatvorenom tijekom noći dok spavaju, a po danu izlaze na otvoreno gdje slobodno šeću naokolo po svježem zraku. Hrane ih žitaricama. Razlika između slobodnog i ekološkog uzgoja je u tome što u ekološkom žitarice ne smiju biti tretirane kemijskim preparatima i lijekovima.

Voda je svim kokošima dostupna naokolo, odnosno ne dobivaju je na kapaljku kao u kaveznom i podnom uzgoju. Također, točno je određen broj nesilica koje se smiju nalaziti na jednom proizvodnom prostoru kod ekološkog uzgoja – 4 nesilice na četvornom metru otvorenog prostora, odnosno 6 njih po četvornom metru unutarnjeg prostora, stoji u Pravilniku o ekološkoj proizvodnji, piše 24sata.hr.

Označavanje uvoznih jaja

U Pravilniku o kakvoći jaja određeno je i što sve mora pisati na ambalaži uvoznih jaja:

država podrijetla
naziv uvoznika
naziv distributera
naziv proizvođača, odnosno pakirnog centra
oznaku klase po kakvoći i težinskom razredu
datum pakiranja…

You must be logged in to post a comment Login