Škole ozbiljno shvatile zadatke

Povodom početka školske godine inspektori širom Srpske obavili su 570 kontrola u kojima je utvrđeno da su obrazovno-vaspitne ustanove preduzele sve potrebne radnje i primijenile mjere propisane preporukama i uputstvima Instituta za javno zdravstvo RS.

Vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević istakla je da su kontrole obavljene u periodu od 24. avgusta do 10. septembra. Prema njenim riječima, kod manjeg broja škola, prije početka školske godine, utvrđeno je da preporučene mjere nisu primijenjene u cijelosti, te su odmah upozorene.

“S početkom školske godine i te obrazovno-vaspitne ustanove obezbijedile su sve uslove preporučene od Instituta”, kazala je Matijevićeva.

Dodala je da su inspektori na terenu, između ostalog, kontrolisali da li su u obrazovno-vaspitnim ustanovama obezbijeđeni tečni sapun za pranje ruku, dezinficijens za ruke na bazi alkohola ili drugog odgovarajućeg sredstva, te plan sa jasno definisanim protokom informacija.

Inspektori su, takođe, kontrolisali plakate koji će radnicima i djeci pružiti informacije o virusu i načinu njegovog širenja, značaju pridržavanja mjera, kao i načinu pravilnog pranja i dezinfekcije ruku, pravilnog nošenja zaštitne maske, kao i posebnu prostoriju u koju se izdvaja i u kojoj boravi dijete sa simptomima do dolaska roditelja/staratelja, način organizacije nastave u odjeljenjima i boravka u sobama, držanje propisane fizičke distance i nošenje lične zaštitne opreme.

“Apelujemo na roditelje i staratelje učenika i djece predškolskog uzrasta da stave akcenat na preventivne mjere u kući, da mališane kontinuirano podstiču na održavanje higijene i pravilno ponašanje u kontekstu sprečavanja pojave infekcije. Osim toga, djeca koja imaju simptome zaraznih bolesti ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena kovid 19 infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu sa osobama sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom uzrokovanom virusom korona, treba da ostanu kod kuće”, poručila je Matijevićeva.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login