“Sindrom slomljenog srca” može biti povezan s nekim vrstama karcinoma

Sindrom slomljenog srca može nauditi i više nego samom srcu, ukazuju nova istraživanja. I dok je ekstremni stres uzrokovan gubitkom voljene osobe bio povezan sa srčanim problemima u prethodnim istraživanjima, nova studija je otkrila da jedna od šest osoba sa sindromom slomljenog srca također ima i rak.

Još je gore što je manja vjerovatnoća da će te osobe preživjeti rak pet godina od uspostavljanja dijagnoze.

“Čini se da postoji jaka veza između Takotsubo sindroma, tj. sindroma slomljenog srca i malignih bolesti. Stoga bi trebalo preporučiti pacijentima s Takotsubo sindromom da urade skrining raka kako bi se poboljšale šanse za preživljavanje”, kaže autor istraživanja dr. Christian Templin.

Sindrom slomljenog srca uzrokuje iznenadni intenzivan bol u grudima i gubitak daha, što može doprinijeti da se pacijent osjeća kao da ima srčani udar. Ovi simptomi su reakcija na nagli porast hormona stresa, navodi American Heart Association (AHA).

Ovo stanje dovodi do povećanja glavne pumpne komore srca, što znači da srce ne može efikasno pumpati krv.

Sindrom slomljenog srca može se dogoditi nakon gotovo svakog intenzivnog emocionalnog iskustva. Smrt voljene osobe, prekid ili razvod, finansijski problemi, pa čak i intenzivno pozitivno iskustvo kao što je osvajanje lutrije može izazvati sindrom slomljenog srca, kaže AHA.

Također, i veliki fizički stres može također izazvati sindrom slomljenog srca. Fizička trauma ili operacija, respiratorna insuficijencija i infekcije su primjeri fizičkih stresova koji mogu doprinijeti sindromu slomljenog srca.

Nova studija obuhvatila je nešto više od 1.600 osoba sa sindromom slomljenog srca. Učesnici su bili regrutovani u 26 medicinskih centara u devet različitih zemalja, uključujući osam evropskih zemalja i SAD.

Među onima kojima je dijagnosticiran rak bilo je više žena (88 posto), a njihova prosječna dob bila je 70 godina. Učestalost slučajeva raka bila je mnogo veća nego što se to očekivalo, rekao je Templin.

Naprimjer, kod žena u dobi od 44 godine i kod nekih mlađih očekivana stopa raka je 0,4 posto, ali za one sa sindromom slomljenog srca to je osam posto. Kod muškaraca u dobi od 45 do 64 godine očekivana stopa raka bila je dva posto, ali kod onih sa sindromom slomljenog srca iznosila je 22 posto.

I kod starijih muškaraca i kod žena očekivani slučajevi raka bili su dvostruko veći nego što se očekivalo za one sa sindromom slomljenog srca.

Najčešći tip raka je rak dojke. Druge vrste raka zahvataju područja kao što su probavni sistem, respiratorni trakt, unutrašnji spolni organi i koža. Kod ljudi koji su imali rak bila je veća vjerovatnoća da je to stanje prouzrokovao fizički okidač nego emocionalni, pokazali su rezultati.

Templin je rekao i to da iz ove studije nije jasno kako su ova stanja povezana iako je napomenuo da stres iz dijagnoze raka može izazvati sindrom slomljenog srca. Također je moguće da metaboličke ili hormonske promjene izazvane rakom mogu povećati rizik od sindroma slomljenog srca, kazao je on.

Stručnjaci su primijetili da je studija bila isuviše mala i da su kanceri previše varijabilni da bi se došlo do zaključaka o direktnom mehanizmu i interakciji ovih dviju dijagnoza na dugovječnost.

Također, naglašavaju da je za ljekare važno da budu svjesni veze između sindroma slomljenog srca i raka, tako da ljekari, uključujući ljekare porodične medicine i kardiologe, mogu ranije intervenirati tokom bilo kojeg od ovih stanja.

Nalazi su objavljeni online u časopisu Journal of American Heart Association.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login